ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «φίρμα»... θέλει κατοχύρωση

22:46 - 30 Μαρ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Τι είναι το εμπορικό σήμα ; Πώς μπορείτε να κατοχυρώσετε το εμπορικό σήμα της επιχείρησης σας ; Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά ο παρακάτω οδηγός του «R».

Τι είναι το εμπορικό σήμα ;

Εμπορικό σήμα θεωρείται κάθε σημείο επιδεκτικό γραφικής παραστάσεως, ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχειρήσεως από εκείνα άλλων επιχειρήσεων.

Μπορούν να αποτελέσουν σήμα ιδίως οι λέξεις, τα ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων, τα ψευώνυμα, οι απεικονίσεις, τα σχέδια, τα γράμματα, οι αριθμοί, οι ήχοι, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών φράσεων, το σχήμα του προϊόντος ή της συσκευασίας του.

Ως σήμα θεωρείται και ο τίτλος εφημερίδας ή περιοδικού.

Πώς κατοχυρώνεται το εμπορικό σήμα

Για την καταχώρηση σήματος υποβάλλονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης (Γεν. Γραμματεία Εμπορίου - Δ/νη Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Πλ. Κάνιγγος 2ος όροφος-224 γραφείο) τα ακόλουθα :

1. Δήλωση ορισμένου τύπου σε πέντε (5) αντίγραφα (Έντυπα δήλωσης διατίθενται στο 224 γραφείο και συμπληρώνονται δακτυλογραφημένα).

2. Αν το σήμα είναι ασπρόμαυρο δέκα (10) αντίτυπα αυτού (διαστάσεων 9Χ8 cm το ανώτερο). Αν το σήμα είναι έγχρωμο δέκα (10) ασπρόμαυρα αντίτυπα και δέκα (10) έγχρωμα αντίτυπα αυτού. Στη δήλωση επικολλάται πάντα ασπρόμαυρο σήμα, ακόμα και στην περίπτωση έγχρωμου. Επιπλέον 5 αντίγραφα της δεύτερης σελίδας της δηλώσεως (Κατάσταση των προϊόντων ή υπηρεσιών).

3. Παράβολο του Δημοσίου 120 ευρώ για μία κλάση. Για κάθε επιπλέον κλάση πρόσθετο παράβολο 30 ευρώ.

4. Πληρεξούσιο έγγραφο προς δικηγόρο ειδικό για σήματα (όχι απαραίτητα συμβολαιογραφικό).

5. Αν ο δηλών είναι Ο.Ε. ή Ε.Ε. συνυποβάλλεται και καταστατικό της εταιρίας, αν είναι ΕΠΕ ή Α.Ε. υποβάλλεται ΦΕΚ ή άλλο σχετικό έγγραφο νομιμοποίησης του υπογράφοντος το πληρεξούσιο. Το πληρεξούσιο απαραίτητα φέρει την σφραγίδα της εταιρείας και υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου.

6. Στην περίπτωση δήλωσης αλλοδαπού σήματος (δηλαδή όταν η έδρα του δηλούντος είναι στην αλλοδαπή) το ειδικό πληρεξούσιο πρέπει να περιέχει δήλωση περί υπαγωγής στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της Αθήνας.

7. Ένσημα (επικολλώνται κατά την κατάθεση με υπόδειξη της Υπηρεσίας)
- Ταμείου Προνοίας 2,30 ευρώ
- Νομικών-ΚΕΑΔ 2,30 ευρώ
- Μεγαρόσημο 0,50 ευρώ + 1 ευρώ

8. Γραμμάτιο προείσπραξης Δικηγορικής αμοιβής.

9. Ντοσιέ με πτερύγια. Η δήλωση υποβάλλεται απαραίτητα από πληρεξούσιο δικηγόρο (άρθρο 40 του Κώδικα περί δικηγόρων)

10. Στη Δήλωση εκ Μετατροπής Κοινοτικού Σήματος απαιτείται η μετάφραση των εγγράφων στην Ελληνική γλώσσα. Η προθεσμία για την υποβολή των ανωτέρω δικαιολογητικών είναι 2 μήνες και αρχίζει από την επομένη της ειδοποίησης του καταθέτη με έγγραφο της Υπηρεσίας.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.