ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς να αποφύγετε την κλήση στο παρκάρισμα

10:01 - 05 Απρ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες αποτελεί η στάθμευση του αυτοκινήτου στο κέντρο της Αθήνας, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Ο παρακάτω οδηγός του «R» δίνει τις απαντήσεις σε όλες σας τις απορίες.

Η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει όλες τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Στις θέσεις των κατοίκων και τις ειδικές θέσεις η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις μέρες και ώρες. Επίσης τα οχήματα με αναπηρικό σήμα μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα όλες τις ώρες και μέρες.

Τι πρέπει να κάνουμε για να εξυπηρετηθούμε καλύτερα:

· Εάν είστε κάτοικος του Κέντρου:

Οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να απευθυνθούν στο Δήμο Αθηναίων για να ζητήσουν να τους χορηγηθεί το ειδικό σήμα που θα επικολλήσουν σε εμφανές σημείο του παρμπρίζ του οχήματός τους. Για την έκδοση της κάρτας απαιτούνται:

· Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης του τελευταίου οικονομικού έτους

· Αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος

· Υπεύθυνη δήλωση

· Αίτηση

Τα δικαιολογητικά αυτά μπορούν να κατατεθούν από τις 07.30 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι:

· Στο Δήμο Αθηναίων, Λιοσίων 22

· Στη Δημοτική Αστυνομία, Αρμοδίου 16

· Στο ΚΕΠ, Ακαδημίας 88

· Στο Α΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, Πλατεία Ηρώων 3, Ψυρρή

Τα δικαιολογητικά μπορούν επίσης να αποσταλούν με συστημένη επιστολή στη Δημοτική Αστυνομία (Αρμοδίου 16, 10552 Αθήνα). Οι δημότες που ενδιαφέρονται μπορούν επίσης να τηλεφωνήσουν στη «Γραμμή του Δημότη» στο 195 για να παραλάβει τα δικαιολογητικά από το σπίτι τους η Δημοτική Αστυνομία.

Οι θέσεις ειδικής χρήσης για τις οποίες προβλέπεται καταβολή ετήσιου τέλους 1.800 ευρώ κατά την αρχική εφαρμογή, θα δεσμεύονται από το Δήμο και θα διατίθενται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξυπηρέτηση ορισμένων επαγγελματικών αναγκών. (π.χ. υπουργεία, οργανισμοί κοινής ωφελείας, νοσοκομεία, ξενοδοχεία) και όποιες άλλες επαγγελματικές ομάδες κριθεί ότι είναι απαραίτητο.

Σε όποιον σταθμεύει το όχημά του στις θέσεις που έχουν γραμμογραφηθεί χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους στάθμευσης ή έχοντας υπερβεί τον χρόνο στάθμευσης, επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στα 2/3 του σχετικού προστίμου που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ.

*  Αν είστε επισκέπτης του Κέντρου

Η οργανωμένη στάθμευση έχει δύο τρόπους πληρωμής. Με ξυστή κάρτα στάθμευσης και με κάρτες για κινητό τηλέφωνο.

α. Ξυστή  κάρτα  στάθμευσης

Η κάρτα αυτή διατίθεται στα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών, με τρεις διαφορετικές αξίες: 0,5, 1 και 2 ευρώ, που αφορούν χρόνους στάθμευσης, ξεκινώντας από τη μισή ώρα. Ξύνοντας την κάρτα, έχετε δυνατότητα επιλογής ώρας και ημέρας άφιξης, την τοποθετείτε σε εμφανές σημείο στο παρμπρίζ και…τελειώσατε! Το ανώτατο όριο στάθμευσης παραμένει 3 ώρες. Ακόμα κι αν μετά το 3ωρο, βάλετε νέα ξυστή κάρτα στάθμευσης, είστε παραβάτης.

β. Κάρτα για κινητό τηλέφωνο.

Υπάρχουν δύο κάρτες:

1. Easy Card. Κάρτα εγγραφής στάθμευσης με κινητό (πράσινη).

Είναι η ηλεκτρονική κάρτα εγγραφής σας. Κοστίζει 10 ευρώ και χρησιμοποιείται μία και μόνο φορά για να κάνετε εγγραφή. Εκτός της εγγραφής, σας προσφέρει επίσης χρόνο στάθμευσης αξίας 10 ευρώ.

Πώς γίνεται η εγγραφή:

Παίρνετε την κάρτα και καλείτε από το κινητό σας τον αριθμό τηλεφώνου που αναγράφεται. Ακολουθείτε τις φωνητικές οδηγίες.

Δεν ξεχνάτε ποτέ να βάλετε την κάρτα στην πλαστική της θήκη και να την  τοποθετήσετε στο δεξί μέρος του παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας.

Προσοχή!:  Το κινητό σας δεν πρέπει να  έχει απόκρυψη αριθμού.

2. Parking Card. Κάρτα ανανέωσης χρόνου στάθμευσης με κινητό (λευκή).

Η κάρτα ανανέωσης χρόνου στάθμευσης αυξάνει, με το αντίστοιχο ποσό,  το χρόνο σας για στάθμευση. Διατίθεται σε 4 αξίες των: 5, 10, 20 και 50 ευρώ.

Πώς λειτουργεί:

Ξύνετε την επιφάνεια, αποκαλύπτοντας έτσι τον κωδικό που θα χρησιμοποιήσετε. Κατόπιν, καλείτε - πάντα από το κινητό που έχετε χρησιμοποιήσει για την εγγραφή - τον αριθμό που αναγράφεται στην κάρτα και

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.