ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβουλές για να μην καταλήξετε ... υπερχρεωμένος καταναλωτής

10:21 - 24 Απρ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Πάγια τακτική των τραπεζών είναι η εκδοση καταναλωτικών δανείων, όπως τα λεγόμενα εορτοδάνεια, τα δάνεια για τις καλοκαιρνές διακοπές, τα δάνεια για τις σπουδές των παιδιών και πάει λέγοντας.

Κανείς ωστόσο δεν λέει στον καταναλωτή πότε και με ποιον τρόπο θα εξοφληθούν αυτά τα δάνεια. Γι’ αυτό είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο οι υπερχρεώσεις των νοικοκυριών με τραγικές πολλές φορές συνέπειες για τους καταναλωτές.

Για να μην γίνετε λοιπόν ένας υπερχρεωμένος καταναλωτής, η ΕΚΠΟΙΖΩ σας παράσχει τις παρακάτω συμβουλές:

Σκεφθείτε πολύ καλά το αν και κατά πόσον σας είναι απαραίτητο ένα καταναλωτικό δάνειο. Σκεφθείτε ότι γρήγορα και εύκολα παίρνεται ένα δάνειο, αργά και δύσκολα εξοφλείται.

1. Το ίδιο ισχύει και για τις πιστωτικές κάρτες. Καμία τράπεζα δεν σας δίνει πιστωτική κάρτα μόνο και μόνο για να …είσαστε εσείς στη μόδα. Σας δίνει την πιστωτική κάρτα για να βγάλει κέρδος.

2. Να θυμάστε ότι για τις πιστωτικές κάρτες πληρώνετε συνδρομή και ότι τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά (τριπλάσια και πενταπλάσια του πληθωρισμού!)

3. Αν θεωρείτε ότι σας είναι απαραίτητο το δάνειο ή η πιστωτική κάρτα, κάντε έναν έλεγχο στις τράπεζες για να εξασφαλίσετε τους καλύτερους δυνατόν όρους.

4. Πριν υπογράψετε την σύμβαση διαβάστε την προσεκτικά. Πιθανόν αυτό να σας πείσει να αλλάξετε γνώμη!

5. Προσοχή! Σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό πρέπει να αναφέρεται όχι μόνον το ονομαστικό επιτόκιο αλλά και η συνολική ετήσια πραγματική επιβάρυνση ΣΕΠΠΕ. (δηλ και οι επιβαρύνσεις πέραν του επιτοκίου)

6. Για ό,τι δεν καταλαβαίνετε ζητείστε επίμονα εξηγήσεις.

7. Όταν και όπου πληρώνετε με πιστωτική κάρτα προσέχετε για τι ποσά υπογράφετε.

8. Κάθε φορά που σας έρχεται ο λογαριασμός να ελέγχετε προσεκτικά τις χρεώσεις. Για οτιδήποτε έχετε αμφιβολία να υποβάλετε εγγράφως τις αντιρρήσεις σας και να ζητάτε να σας δώσουν γραπτές εξηγήσεις.

9. Να εξοφλείτε τους λογαριασμούς μέσα στις αναγραφόμενες προθεσμίες διότι επιβαρύνεστε με επιπλέον τόκους (τόκους υπερημερίας)

10. Να εξοφλείτε ολόκληρο το ποσό γιατί τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι απαράδεκτα υψηλά.

11. Φυλάξτε σε ασφαλές μέρος την πιστωτική σας κάρτα. Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας ενημερώστε άμεσα την τράπεζα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ευθύνεστε ως 150,00 ευρώ εφόσονη κλοπή ή απώλεια της κάρτας σας δεν οφείλεται σε βαριά αμέλεια.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.