ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς να προστατέψετε το ... μπαλκόνι σας !

09:46 - 03 Μαϊ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Στο μάτι του κυκλώνα τίθενται οι ημιυπαίθριοι χώρο ι ... ελληνικού τύπου με την εφορία να ξεκινά αυτοψίες σε διαμερίσματα, μεζονέτες, μονοκατοικίες, γραφεία και καταστήματα προκειμένου να διαπιστωθεί ακριβώς εάν οι χώροι αυτοί έχουν μετατραπεί παρανόμως σε χώρους κύριας χρήσης. Εφόσον κατά τον έλεγχο προκύψει αλλαγή της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου τότε, πέραν του οφειλόμενου κύριου φόρου που αναλογεί στην επιφάνεια του ημιυπαίθριου χώρου, θα επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος ανακρίβειας

Οι έλεγχοι, σύμφωνα με τις οδηγίες του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Α. Μπέζα  θα αφορούν σε πρώτη φάση τα νεόδμητα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί το τελευταίο τρίμηνο (εν' όψει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από 1ης Μαϊου 2007) αλλά και σε αυτά που θα αγοραστούν ή θα μεταβιβαστούν με γονική παροχή το προσεχές διάστημα, καθώς προσδοκάται νέο κύμα  μεταβιβάσεων μετά την εφαρμογή των νέων αφορολογήτων ορίων.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ. 1046/2005) που αφορά στη φορολογική μεταχείριση των ημιυπαίθριων και βοηθητικών χώρων ορίζεται ακόμη ότι «για τις υποθέσεις, στις οποίες ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο του χρόνου φορολογίας (π.χ. στο τέλος του χρόνου παραγραφής) και δεν αποδεικνύεται με βάση τα στοιχεία της φορολογικής αρχής η διαμόρφωση του ημιυπαίθριου χώρου σε χώρο κύριας χρήσης (κατά τον χρόνο φορολογίας), δεν υφίσταται για τον χώρο αυτό φορολογική υποχρέωση».

Ηδη σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών με πρόσφατες μεταβιβάσεις έχουν λάβει ειδοποιήρια από τις εφορίες όλης της χώρας, με τα οποία καλούνται να κλείσουν ραντεβού με τις φορολογικές αρχές εντός πέντε ημερών για την διενέργεια της αυτοψίας. Στο ραντεβού αυτό θα πρέπει να έχουν μαζί  τους και την κάτοψη του ακινήτου. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί  ότι το ...μπαλκόνι έχει κλείσει ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει πρόστιμο με το οποίο θα εξαντλείται από φορολογικής πλευράς η νομιμοποίηση του χώρου. Από πολεοδομικής ωστόσο πλευράς ο ιδοκτήτης θα εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένος αν και είναι τελείως αμφίβολο εάν και κατά πόσο ο φάκελλος θα φτάσει τελικώς στην πολεοδομία.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΔΟΥ  θα περιοριστούν αυστηρά  στην βεβαίωση του προστίμου νομιμοποίησης χωρίς να προβούν σε καμμία περαιτέρω ενέργεια που έχει σχέση με τη γνωστοποίηση του θέματος στις κατά τόπους πολεοδομίες. Και αυτό καθώς δεν επιθυμούν να δυναμιτίσουν εκ νέου την κτηματαγορά (μετά και τις δύο απανωτές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών) σε μία προεκλογική μάλιστα περίοδο.  

 

Οδηγίες

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών η αυτοψία στο ακίνητο θα πρέπει να γίνεται μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της δήλωσης μεταβίβασης. Για ακίνητο που κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης δεν έχει αποπερατωθεί, αλλά πρόκειται να παραδοθεί αποπερατωμένο σε μεταγενέστερο χρόνο με δαπάνες του πωλητή ή του εργολάβου, η αυτοψία θα γίνεται κατά τον χρόνο παράδοσης του ακινήτου στον αγοραστή.

Mάλιστα στην περίπτωση αυτή, το υπουργείο υποχρεώνει τον αγοραστή, κατά την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης να καταθέτει υπεύθυνη δήλωσή με την οποία θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει την εφορία για την παράδοση σε αυτόν του αποπερατωμένου διαμερίσματος, ώστε να καταστεί ευχερής ο έλεγχος του ακινήτου μέσα στο δίμηνο.

Παράλληλα για να διευκολυνθούν οι έλεγχοι το υπουργείο ζητεί από τους συμβολαιογράφους μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα να στέλνουν στον προϊστάμενο της Δ.O.Y. αντίγραφα των οριστικών συμβολαίων που συντάχθηκαν τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.