ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργασιακό αγχος : Οι «βλαβερές» συνέπειες στον εργαζόμενο και τις επιχειρήσεις

10:18 - 10 Μαϊ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Το εργασιακό άγχος αποτελεί ένα μαζικό επαγγελματικό φαινόμενο στη σύγχρονη πραγματικότητα, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στον εργαζόμενο όσο και στην επιχείρηση. Η άμεση και έγκαιρη αντιμετώπισή του είναι το βασικό μέλημα κάθε διοίκησης και καθίσταται επιτακτική για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία κάθε επιχείρησης που επιθυμεί να παραμένει δυναμική και ανταγωνιστική.

Το εργασιακό άγχος είναι συνδεδεμένο με την εργασιακή απόδοση. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η επιχείρηση δεν αντιλαμβάνονται το σύνολο των συμπτωμάτων του παρά μόνο όταν οι συνέπειές του (π.χ. μη παραγωγική εργασία, κατάθλιψη, επαγγελματική εξουθένωση κ.λπ.) είναι μη αναστρέψιμες.

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, η αύξηση του στρες στην εργασία συνοδεύεται από μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από μεταβολικό σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από παχυσαρκία, αυξημένη περίμετρο κοιλιάς, ψηλή πίεση, ψηλά τριγλυκερίδια αίματος, ψηλή κακή χοληστερόλη αίματος, ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη και αυξημένη γλυκόζη αίματος νηστείας, ενώ ο κίνδυνος προσβολής από στεφανιαία νόσο της καρδίας (αιτία για έμφραγμα) και διαβήτη τύπου 2, είναι πολύ μεγαλύτερος σε άτομα που παρουσιάζουν το σύνδρομο αυτό.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των σύγχρονων επιχειρήσεων σ’ ολόκληρο τον κόσμο είναι η συνειδητοποίηση της ανάγκης επιστημονικής αντιμετώπισης του εργασιακού άγχους και της εφαρμογής συστημάτων που θα βοηθήσουν την εταιρία να μετριάσει το επιχειρηματικό κόστος του και να αυξήσει την παραγωγικότητά της.

Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της επαγγελματικής νοσηρότητας, οι γιατροί εργασίας διαπιστώνουν ποικίλα προβλήματα.Εκτός από τον εσωτερικό αέρα και το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, τις πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και τα επαγγέλματα που δημιουργούν σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, στο εργασιακό περιβάλλον συχνά συναντάται η εργασιακή τρομοκρατία και η ηθική παρενόχληση. Σε βάθος χρόνου προξενούν μια σειρά από ασθένειες. Επίσης, αρκετά ψυχοσωματικά προβλήματα τείνουν να μετατρέπονται σε οργανικά εξαιτίας του στρες.

Επειδή, ακριβώς, πολλές από τις ασθένειες που εμφανίζουν οι εργαζόμενοι είναι ψυχοσωματικές, το πρόβλημα μετακυλίεται στην οικογένεια. Σε αρκετές περιπτώσεις διαταράσσεται ή και χάνεται η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και οικογένειας.

Το κόστος της επαγγελματικής νοσηρότητας για την πολιτεία, τον εργαζόμενο, αλλά και τους ασφαλιστικούς φορείς είναι τεράστιο. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία χάνονται 80 εκατομμύρια εργάσιμων ημερών κάθε χρόνο λόγω αποχής από την εργασία για προβλήματα προσωπικά, οικογενειακά και εργασιακά, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες σχετικά με το στρες στον εργασιακό χώρο και την επίδρασή του στην παραγωγικότητα επιχειρήσεων, το κόστος της απουσίας από την εργασία και οι δαπάνες για ιατρικά έξοδα ανέρχεται στην Ε.Ε. σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως !

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.