ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σπίτι των ονείρων σας ... είναι ΠΡΟΚΑΤ

10:11 - 23 Μαϊ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
ΕΧΕΤΕ οικόπεδο, αλλά τα λεφτά σας δεν φτάνουν για να χτίσετε την βίλα των ονείρων σας ; Μήπως έφθασε η ώρα να ψάξετε λίγο τη λύση που λέγεται προκατασκευασμένα σπίτια, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν να ζηλέψουν και τίποτα από τα συμβατικά και το κυριότερο κοστίζουν λιγότερο και σε χρόνο και σε χρήμα. Τα προκατασκευασμένα σπίτια μπορεί να είναι λυόμενα, δηλαδή αποσυναρμολογούνται και μεταφέρονται σε νέα θέση, είτε μόνιμα όπως τα συμβατικά. Αν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν), θεωρούνται βαριάς κατασκευής ενώ αν είναι από ξύλο ή μέταλλο κ.ά., ελαφριάς.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπάρχουν και για τις δύο κατηγορίες –βαριάς και ελαφριάς μορφής- σύμφωνα με στοιχεία των κατασκευαστικών εταιρειών. Οι μεν υποστηρίζουν ότι το μπετόν είναι υλικό υψηλής αντοχής που δεν υπόκειται εύκολα στις φθορές των βιολογικών παραγόντων, π.χ. φωτιά, όπως το ξύλο, ενώ οι δε δηλώνουν ότι έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τα σχέδια ­ όχι τυποποίηση ­ αλλά και είναι πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον σε σχέση με το μπετόν.

Τέσσερα ουσιαστικά είναι τα βασικά πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τα προκατασκευασμένα σπίτια

1 Ταχύτητα παράδοσης από δύο ως πέντε μήνες. Εάν για παράδειγμα έχετε παραγγείλει ένα σπίτι 100 τ.μ. μέσα σε ένα εξάμηνο από την υπογραφή των συμβολαίων θα έχετε και το κλειδί στο χέρι.

2 Απαλλαγή από το άγχος της κατασκευής (συνεργία, καιρικές συνθήκες κ.ά.). Εσείς θα πηγαίνετε μόνο για να βλέπετε τη ροή των εργασιών, ενώ εάν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης υπάρχουν και ποινικές ρήτρες που προβλέπονται στο συμβόλαιο.

3Οικονομία (ιδιαίτερα μειωμένο κόστος και από την αρχή καθορισμένο). Κατά μέσο όρο το κόστος για μια οικοδομή βαριάς μορφής μπορεί να ξεκινήσει από 650 ευρώ το τετρ. Μέτρο. και να φθάσει τα 980 ευρώ το τ.μ. Εάν το σπίτι είναι ξύλινο υπολογίστε για τα ίδια τετραγωνικά μέτρα περίπου με ολόσωμο κορμό πάχους 12χ17 το κόστος να φθάσει τα 950ευρώ το τ.μ. Υπάρχουν βεβαίως και κάποιες περιπτώσεις εταιρειών –κυρίως ολλανδικές- που ειδικεύονται στις μεταλλικές κατασκευές και οι οποίες εκτός από το «στήσιμο»του σπιτιού το επιπλώνουν κιόλας, ενώ σας παρέχουν τη δυνατότητα να το επανδρώσουν και με ορισμένες ηλεκτρικές συσκευές. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα και του ολοκαίνουργιου σπιτιού αλλά και του μεταχειρισμένου. Για παράδειγμα ένα μεταχειρισμένο σπίτι πλήρως εξοπλισμένο 70 τ.μ. το κόστος ξεκινά από 48.000 ευρώ περίπου.

Οι τελικές τιμές βεβαίως επηρεάζονται κυρίως από τις απαιτήσεις και τις προτιμήσεις του κάθε ενδιαφερομένου, που έχουν σχέση με τις επιλογές υλικών επένδυσης, π.χ. πολύ καλά πλακάκια, αλλά και από τις επιπλέον τοποθετήσεις, π.χ. τζάκι. Οι κατασκευές στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού, όπως βεράντα, υπόγειο, ανεβάζουν επίσης το τιμολόγιο. Ενας εξίσου σημαντικός παράγοντας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικούς κόστους είναι η απόσταση του οικοπέδου, εφόσον τα μεταφορικά και πολλές φορές και η διαμονή των εργατών είναι ένα έξοδο που πρέπει να υπολογίσετε. Τα έργα υποδομής, π.χ. αποχέτευση, παροχή ηλεκτρισμού, νερού, πληρώνονται βέβαια ξεχωριστά και συνήθως δεν ασχολείται η εταιρεία με αυτές τις υπηρεσίες.

Ο συνηθέστερος τρόπος πληρωμής της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του σπιτιού σας είναι μια προκαταβολή που φθάνει το 10%-15% του συνολικού ποσού και το υπόλοιπο καταβάλλεται σε δόσεις –συνήθως 48 στον αριθμό- ανάλογα με τα στάδια οικοδόμησης. Βέβαια γίνονται και διάφοροι διακανονισμοί, ενώ εάν δεν σας φθάνουν τα λεφτά σας υπάρχει και η λύση του δανείου από τράπεζες.

4 Τα προκατασκευασμένα σπίτια λόγω της κατασκευής των υλικών που χρησιμοποιούν θεωρούνται ότι προσφέρουν μεγαλύτερο συντελεστή αντισεισμικότητας από οποιαδήποτε άλλη κατασκευή και 80% περισσότερη θερμομόνωση από τις κοινές κατασκευές. Εξίσου σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι η εταιρεία δίνει και εγγύηση που μπορεί να φθάσει και τα 20 χρόνια.


…  ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΚΑΤ

1) Εάν το οικόπεδό σας είναι εκτός σχεδίου. Σε αυτήν την περίπτωση η μόνη λύση που έχετε είναι να προχωρήσετε στην κατασκευή προκάτ σπιτιού το οποίο όμως δεν θα έχει άδεια οικοδομής τουτέστιν θα είναι αυθαίρετο, χωρίς καμία δυνατότητα σύνδεσης με τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ).

2) Δεν θα προτιμήσετε ένα Προκατασκευασμένο σπίτι, εάν θέλετε μετά την αποπεράτωση του στο ήδη υπάρχον κτίριο να προσθέσετε ένα επιπλέον όροφο. Αυτό οφείλεται στην κατασκευή της σκεπής και την ύπαρξη των κεραμιδιών. Αν δεν υπάρχει εξ αρχής πρόβλεψη για δεύτερο όροφο,

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.