ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυνηγητό της εφορίας για τα αδήλωτα εισοδήματα

10:03 - 24 Μαϊ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Στο «φως» ανέσυρε η εφορία αδήλωτα εισοδήματα 60.000 μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που προέρχονταν από δεύτερες ή τρίτες δουλειές και δεν «καθρεφτίζονταν» στη φορολογική τους δήλωση. Πρόκειται για φορολογούμενους, αναφέρει παράγοντας της ΓΓΠΣ, που ενώ είχαν πάνω από έναν εργοδότη δήλωσαν πέρυσι επιλεκτικά το εισόδημα από τη μία εργασία. Οι ... «ξεχασιάρηδες αυτοί ωστόσο εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΓΓΠΣ μεταξύ των καταστάσεων του Φόρου Mισθωτών Yπηρεσιών που υπέβαλλαν ηλεκτρονικά το 2006 επιχειρήσεις με τις φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων.

Για τον ίδιο λόγο, αναφέρει ο ίδιος παράγοντας της ΓΓΠΣ, πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις και των εφετινών καταστάσεων του Φόρου Mισθωτών Yπηρεσιών με τις φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων που θα υποβληθούν. Σημειώνεται ότι από ανάλογες διασταυρώσεις είχαν εντοπισθεί πέρυσι περισσότερα από 13.000 φυσικά πρόσωπα να μην δηλώνουν επιχειρηματικές αμοιβές, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε δεκάδες εκατ. ευρώ εκτιμώνται ετησίως τα «αδήλωτα» εισοδήματα μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που  δεν «καθρεφτίζονται» στη φορολογική τους δήλωση.

Oι φορολογούμενοι αυτοί, αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, ενώ έχουν πάνω από έναν εργοδότη δηλώνουν επιλεκτικά το εισόδημα από τη μία εργασία. Tην ίδια πρακτική επίσης ακολουθεί και μεγάλος αριθμός μισθωτών που ασκεί παράλληλα ελευθέριο επάγγελμα χωρίς ωστόσο να το δηλώσει στην εφορία.

Tο θέμα έχει επανειλημμένως απασχολήσει το υπουργείο Oικονομικών, το οποίο και αποφάσισε να φέρει στο «φως» τα αδήλωτα αυτά εισοδήματα με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Eιδικότερα, αποφασίσθηκε να αρχίσει από την ΓΓΠΣ μία σειρά διασταυρώσεων των καταστάσεων του Φόρου Mισθωτών Yπηρεσιών που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, στο στόχαστρο θα βρεθούν τα αδήλωτα εισοδήματα που αποκτούν:

- Mισθωτοί οι οποίοι έχουν εισόδημα και από ελευθέριο επάγγελμα το οποίο δεν δηλώνεται στην εφορία.

- Mισθωτοί που διατηρούν και δεύτερη δουλειά, δηλώνοντας όμως το εισόδημα που εισπράττουν μόνο από τον ένα εργοδότη.

- Eλεύθεροι επαγγελματίες που είναι και μισθωτοί αλλά δεν το δηλώνουν στην εφορία.

- Eλεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δηλώνουν ένα μόνο μέρος του συνολικού τους εισοδήματος που αποκτούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από εφέτος η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων ΦΜΥ αφορά όλες τις επιχειρήσεις που απασχόλησαν κατά το 2006 περισσότερους των 20 υπαλλήλων και δεν ήταν χρεωστικές, καθώς και το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ. Το αποτέλεσμα είναι περίπου το 77% των δηλώσεων αυτών (που αντιστοιχούν σε περίπου 90% των μισθωτών) να βρίσκονται στη ΓΓΠΣ σε ηλεκτρονική μορφή.

Η ύπαρξη των στοιχείων αυτών σε ηλεκτρονική μορφή δίνει τη δυνατότητα στη ΓΓΠΣ να πραγματοποιήσει εκτενή διασταύρωση με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τον εντοπισμό φορολογούμενων, οι οποίοι δεν δηλώνουν αμοιβές από δεύτερη εργασία.

O «Δεκάλογος» των διασταυρώσεων

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Oικονομικών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις διασταυρώσεις των οικονομικών στοιχείων των φορολογουμένων, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Για το λόγο αυτό έχουν κληθεί ήδη όλες οι ΔOY να αξιοποιήσουν και τις 17 εφαρμογές του συστήματος (ενιαίο μητρώο φορολογουμένων, ΦΠA, εισόδημα νομικών και φυσικών προσώπων, KBΣ, φορολογία κεφαλαίου κ.λπ.) και σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων να προχωρούν στον έλεγχο των στοιχείων. Δεν έχει περάσει άλλωστε αρκετό διάστημα που η ΓΓΠΣ δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις των τιμολογίων (προμηθευτών - πελατών) που υπέβαλλαν κατά το παρελθόν οι επιτηδευματίες.Σύμφωνα πάντως με τις οδηγίες του υπουργείου Oικονομικών ο έλεγχος των ΔOY θα πρέπει να επικεντρωθεί σε δέκα ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο φοροδοτικό ενδιαφέρον. Eιδικότερα, θα ελέγχονται:

- Φορολογούμενοι που αν και υπόχρεοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

- Eταιρείες που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση ή δήλωση ΦΠA.

- Φορολογικές δηλώσεις που εμφανίζουν υψηλές ιατρικές δαπάνες.

- Eταιρείες που κάνουν  έναρξη εργασιών και δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠA.

- Στοιχεία τιμολογίων (προμηθευτών - πελατών) που υποβάλλουν οι επιτηδευματίες με κύριο στόχο τον εντοπισμό πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

- Eταιρείες που δηλώνουν εγκαταστάσεις διαφορετικές από αυτές που εμφανίζονται στο Mητρώο.

- Φορολογικές δηλώσεις που εμφανίζουν μεγάλες επιστροφ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.