ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι επαγγελματίες για να μην πέσουν στα δίχτυα της Εφορίας

10:04 - 25 Μαϊ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Στα δίχτυα των διασταυρώσεων φαίνεται ότι έπεσαν χιλιάδεςεπιτηδευματίες που...ξέχασαν να δηλώσουν πέρυσι στην εφορία τις επιχειρηματικές αμοιβές που έλαβαν από τη συμμετοχή τους σε Ομόρρυθμες, Ετερόρρυθμες εταιρείες ή κοινωνίες κληρονομικού δικαίου.

Οι «ξεχασιάρηδες» εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΓΓΠΣ, στις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που υποβλήθηκαν πέρυσι.Οπως είναι γνωστό, τα ποσά που δηλώνονται ως επιχειρηματική αμοιβή από νομικά πρόσωπα, με το έντυπο Ε5, πρέπει να δηλώνονται ως εισόδημα και από τα φυσικά πρόσωπα στα οποία αφορούν, με το έντυπο Ε1. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων:

- Δεν υποβλήθηκε δήλωση Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ( Έντυπο Ε1) από πλήθος φορολογουμένων που έχουν προβεί σε δήλωση επιχειρηματικής αμοιβής στο Έντυπο Ε5 του ιδίου οικον. έτους

- Δηλώθηκαν πολύ μικρότερα εισοδήματα από επιχειρηματική αμοιβή στο Έντυπο Ε1 (συγκεκριμένα στους κωδικούς 403 και 404) σε σχέση με το ποσό που έχει δηλωθεί στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε5) στους κωδικούς 505,506 και 507.

Κατόπιν αυτών το υπουργείο Οικονομικώνμε εγκυκλίό του ζητά από τις εφορίες να προχωρήσουν στη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου των οικείων δηλώσεων φόρου Εισοδήματος των φυσικών προσώπων (Ε1) που εμφανίζονται να μη δηλώνουν η να δηλώνουνανακριβώς τα ποσά της επιχειρηματικής αμοιβής για το οικον. έτος 2006. Τα σχετικά δεδομένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα πρέπει να συγκρίνονται και να επαληθεύονται με τα ποσά που αναγράφουν στους οικείους κωδικούς οι επιχειρήσεις που κατέβαλλαν την επιχειρηματική αμοιβή. Οι σχετικοί έλεγχοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2007 και εφόσον επιβεβαιώνεται η παράβαση θα πρέπει να επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα περί απόκρυψης εισοδημάτων και υποβολής ανακριβούς δήλωσης.

Διασταυρώσεις

Σημειώνεται ότι σήμερα διενεργείται από την ΓΓΠΣ μια σειρά διασταυρώσεων, που συγκρίνουν δεδομένα από διάφορα υποσυστήματα του TAXIS καθώς επίσης και δεδομένα από άλλους φορείς (πχ. τράπεζες) που εμπλέκονται στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Στόχος αυτών των διασταυρώσεων είναι ο άμεσος εντοπισμός φορολογουμένων και επιχειρήσεων, που ενδεχομένως έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, αποκαλύπτοντας έτσι εστίες φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα οι διασταυρώσεις που διενεργούνται σήμερα από την ΓΓΠΑ αφορούν

- στα δηλούμενα ενοίκια μεταξύ Φυσικών & Νομικών Προσώπων (υποσύστημα φορολογίας εισοδήματος).

- στην επιχειρηματική αμοιβή που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στα μέλη τους (υποσύστημα φορολογίας εισοδήματος).

- στο "πόθεν έσχες" Φυσικών Προσώπων (υποσύστημα φορολογίας εισοδήματος).

- στην υποβολή ή μη υποβολή περιοδικών & εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ (υποσύστημα ΦΠΑ).

- στον έλεγχο δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί μέσω του συστήματος VIES και τέλος

- στα σκάφη αναψυχής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.