ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλες τις επισκευαστικές οικοδομικές εργασίες

09:00 - 30 Μαϊ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 50% θεσμοθετεί το υπουργείο Οικονομικών για όλες τις επισκευαστικές οικοδομικές εργασίες ευελπιστώντας να δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνητρο για να ξεκινήσουν επιτέλους οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις από μια σειρά επαγγελματιών όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, των οποίων οι δραστηριότητές τους παραμένουν μέχρι σήμερα «αόρατες» στην εφορία. Με τον ίδιο μειωμένο συντελεστή 9% θα παρέχουν στο εξής τις υπηρεσίες τους και τρεις ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών που αφορούν στην επισκευή ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών.

Το μέτρο θεσμοθετείται με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών και αφορά αποκλειστικά και μόνο συντηρήσεις και ανακαινίσεις κατοικιών και εργασίες σε είδη που ενσωματώνονται στο ακίνητο. Αντιθέτως  εργασίες που αφορούν αγαθά που δεν ενσωματώνονται στο ακίνητο, όπως πλυντήρια, θερμοσίφωνες, κλιματιστικά, έπιπλα, στερεοφωνικά κλπ. παραμένουν στον κανονικό συντελεστή.

 Αναλυτικότερα:

 Από 1.1.2007 εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής (9%) στις κατωτέρω υπηρεσίες:

• Επισκευή ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών (νέα παράγραφος 16 στο Παράρτημα ΙΙΙ, Β΄ Υπηρεσίες, του Κώδικα ΦΠΑ).

Ο μειωμένος συντελεστής (9%) εφαρμόζεται στην παροχή της υπηρεσίας επισκευής των ανωτέρω ειδών. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που κατά την επισκευή χρησιμοποιούνται και υλικά των οποίων το κόστος δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο (1/3) της συνολικής αμοιβής, εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής καθόσον η εργασία αυτή θεωρείται ως παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με την υποπερίπτωση δδ) της περίπτωσης δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του ΚΒΣ (Π.Δ. 186/92). Αντίθετα, σε περίπτωση χρησιμοποίησης υλικών κατά την επισκευή, το κόστος των οποίων ξεπερνά το ένα τρίτο (1/3) της συνολικής αμοιβής, λαμβάνουν χώρα δύο πράξεις, μία της παροχής υπηρεσιών που υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (9%) και μία της πώλησης των υλικών που επιβαρύνεται με τον κανονικό συντελεστή (19%), και μπορούν να εμφανίζονται στο ίδιο φορολογικό στοιχείο.

Όσον αφορά την επισκευή δερματίνων ειδών, διευκρινίζεται ότι η διάταξη αυτή αφορά διάφορα δερμάτινα είδη, όπως τσάντες, σακίδια κλπ., εκτός των ενδυμάτων, τα οποία υπάγονται ήδη (από 1.1.2001) στο μειωμένο συντελεστή, σύμφωνα με την παράγραφο 14 του Παραρτήματος ΙΙΙ, Β΄ Υπηρεσίες.

• Ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών (νέα παράγραφος 17 στο Παράρτημα ΙΙΙ, Β΄ Υπηρεσίες του Κώδικα ΦΠΑ).

Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, σύμφωνα με την οποία υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή η ανακαίνιση και επισκευή των παλαιών ιδιωτικών κατοικιών, εκτός των υλικών των οποίων η αξία υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής αξίας, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

Ιδιωτική κατοικία είναι το ακίνητο το οποίο χρησιμοποιείται για την κατοικία προσώπων, ή στην περίπτωση που η επισκευή γίνεται σε κενό ακίνητο, αυτό έχει κατασκευαστεί για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία. Κατά συνέπεια δεν περιλαμβάνονται ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη, ή στα πλαίσια ξενοδοχειακής εκμετάλλευσης, όπως εκμετάλλευση ξενοδοχείων, ή ενοικιαζομένων δωματίων. Διευκρινίζεται ότι ακίνητα τα οποία εκμισθώνονται ως επιπλωμένα διαμερίσματα με αστική σύμβαση μίσθωσης εντάσσονται στην έννοια της ιδιωτικής κατοικίας. Σε περίπτωση μικτής χρήσης, π.χ. για κατοικία και για επαγγελματική χρήση, εξετάζεται η κύρια χρησιμοποίηση του ακινήτου. Π.χ. ακίνητο που χρησιμοποιείται ως ιατρείο με την ύπαρξη ενός δωματίου για την προσωρινή ανάπαυση του ιατρού κατά την εργασία του, θεωρείται επαγγελματική στέγη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί μειωμένος συντελεστής. Αντίθετα σε κατοικία, η οποία δηλώνεται και ως επαγγελματική στέγη λογιστή, μπορεί να εφαρμοστεί ο μειωμένος συντελεστής.

Παλαιό χαρακτηρίζεται το ακίνητο το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί. Το εάν ένα ακίνητο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί είναι θέμα πραγματικό και αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως αποδείξεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, αποδείξεις καταβολής κοινοχρήστων κλπ.. Κατά συνέπεια οι εργασίες κατασκευής, καθώς και εργασίες ενδεχόμενης μετατροπής που πραγματοποιούνται πριν την αποπεράτωση και την χρησιμοποίηση του ακινήτου, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή (19%).

Ως ανακαίνιση και επισκευή θεωρούνται οποιεσδήποτε εργασίες που εκτελούνται με σκοπό τη βελτίωση ή την αποκατάσταση βλαβών του ακινήτου, ή τη διατήρησή του στην αρχική του κατάσταση για όσο δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο μειωμένο συντελεστή υπάγεται η παροχή υπηρεσίας για την ανακαίνιση ή την επισκευή ακινήτων που έχουν ήδ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.