ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

10+1 βήματα για την κατοχύρωση ... domain name

10:07 - 13 Ιουν 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Τι είναι το domain name ; Πώς μπορείτε να κατοχυρώσετε έναν δικτυακό τόπο ; Πόσα ονόματα μπορείτε να κατοχυρώσετε και για πόσο χρονικό διάστημα ; Ο παρακάτω οδηγός του «R» θα σας λύσει τις παραπάνω απορίες.

1. Πώς μπορώ να καταχωρήσω ένα domain name;

Επιλέγετε έναν Καταχωρητή από την λίστα Καταχωρητών της ΕΕΤΤ στη διεύθυνση http://www.eett.gr/gr_pages/index2.htm  και υποβάλλετε αίτηση εκχώρησης ονόματος χώρου. Ο Καταχωρητής γνωστοποιεί το αργότερο εντός μίας εργάσιμης ημέρας τα στοιχεία της Αίτησης στο Μητρώο ονομάτων χώρου με κατάληξη .gr και η αίτηση παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου. Με την πρωτοκόλληση της αίτησης εκχώρησης από το Μητρώο τεκμαίρεται η χρονική προτεραιότητά της.

2. Είναι δυνατή η καταχώρηση domain name με ελληνικούς χαρακτήρες και πώς;

Από 4-7-2005 και ώρα 10:00 π.μ. τέθηκε σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Διαχείρισης και Εκχώρησης Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr (Απόφ. ΕΕΤΤ 351/76 Φ.Ε.Κ. 717/Β/27-5-05), σύμφωνα με τον οποίο είναι δυνατή η καταχώρηση ονομάτων χώρου (domain names) το μεταβλητό πεδίο των οποίων αποτελείται από ελληνικούς χαρακτήρες. Αιτήσεις εκχώρησης ονομάτων χώρου με ελληνικούς χαρακτήρες υποβάλλονται μέσω των Καταχωρητών.

3. Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες σύνθεσης των domain names με ελληνικούς χαρακτήρες;

α. Δεν υποστηρίζονται ονόματα χώρου με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες στο ίδιο επίπεδο π.χ. myφως.gr
β. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των χαρακτήρων σ και ς, π.χ. φαροσ.gr και φαρος.gr
γ. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ μικρών ή κεφαλαίων άτονων ελληνικών χαρακτήρων και μικρών ή κεφαλαίων τονισμένων ελληνικών χαρακτήρων π.χ. ματινα.gr, MATINA.GR, ματίνα.gr, ΜΑΤΊΝΑ.GR

4. Ποιες μορφές του ονόματος περιλαμβάνει η εκχώρηση ενός ονόματος χώρου με ελληνικούς χαρακτήρες

Τα ονόματα χώρου με κατάληξη .gr με ελληνικούς χαρακτήρες εκχωρούνται στην πεζή μορφή που ζητά ο χρήστης στην αίτησή του (δηλαδή με τους τόνους, διαλυτικά, πνεύματα, κλπ,) και στην πεζή άτονη μορφή του ιδίου ονόματος.

5. Μου έχει εκχωρηθεί το όνομα χώρου ματίνα.gr (και μαζί με αυτό η άτονη μορφή ματινα.gr). Ποια άλλη μορφή του ιδίου ονόματος χώρου δεσμεύεται για εμένα;

Δεσμεύονται αυτόματα για τον Φορέα ενός ονόματος χώρου με ελληνικούς χαρακτήρες και ενεργοποιούνται κατόπιν αιτήματος του που υποβάλλεται στην ΕΕΤΤ μέσω των Καταχωρητών, χωρίς να απαιτείται απόφαση της ΕΕΤΤ:
- Ονόματα χώρου που φέρουν σημεία στίξης σε διαφορετικά σημεία από αυτά της πεζής μορφής που δηλώνει ο Καταχωρούμενος στην αίτησή του, π.χ. μάτινα.gr και ματινά.gr
- Ομόγραφα ονόματα χώρου, δηλαδή ονόματα χώρου που ταυτίζονται οπτικά με το εκχωρηθέν όνομα χώρου στην πεζή ή κεφαλαία, τονισμένη ή άτονη μορφή τους, π.χ. ΜΑΤΙΝΑ.gr (με ελληνικούς χαρακτήρες) και ΜΑΤΙΝΑ.gr (με λατινικούς χαρακτήρες).

6. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τα δεσμευμένα για εμένα ονόματα χώρου;

Οι δεσμευμένες μορφές ενεργοποιούνται κατόπιν αιτήσεως του Καταχωρουμένου, χωρίς να απαιτείται απόφαση της ΕΕΤΤ. Τα δεσμευμένα ονόματα αποτελούν εναλλακτικές γραφές του αρχικού ονόματος και κάνουν χρήση των ίδιων τεχνικών στοιχείων (nameservers). Η αντιστοίχηση γίνεται αυτόματα από τις εφαρμογές του Μητρώου.

7. Πόσα ονόματα χώρου μπορώ να ζητήσω να μου εκχωρηθούν;

Δεν υπάρχει περιορισμός

8. Πόσους χαρακτήρες μπορεί να έχει ένα Όνομα Χώρου;

Από 3 έως 60, μη συμπεριλαμβανομένης της κατάληξης .gr. Στην περίπτωση των ονομάτων χώρου με Ελληνικούς χαρακτήρες με κατάληξη .gr, o περιορισμός των 60 χαρακτήρων αφορά το μήκος της κωδικοποιημένης μορφής (PUNYCODE).
Δεν εκχωρούνται Ονόματα Χώρου που έχουν λιγότερους

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.