ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τον φόρο κατοχής «φλερτάρει» η Κυβέρνηση

10:06 - 13 Ιουλ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Στο προσκήνιο επανέρχεται ο περίφημος φόρος κατοχής στα ακίνητα καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην επιβολή του αμέσως μετά τις εκλογές (εφόσον φυσικά τις κερδίσει). Η προοπτική αυτή, δεν αφήνει αδιάφορη την εγχώρια κτηματαγορά. Και η παραμικρή λεπτομέρεια στον μηχανισμό υπολογισμού του φόρου κατοχής, μπορεί να επηρεάσει άμεσα την προσφορά και τη ζήτηση ακινήτων.

Και να πως:

-Ένα ερώτημα είναι αν το οικονομικό επιτελείο θα προβλέψει την απαλλαγή από τον φόρο των μικρών ιδιοκτησιών. Αν δεν υπάρξει καμία πρόβλεψη, τότε θα βρεθούν να πληρώνουν φόρο- έστω και ένα μικρό ποσό- ακόμη και αυτοί που έχουν στην κατοχή τους ένα δυάρι ή  ένα τριάρι. Δύο τρόποι υπάρχουν να για να απαλλαγεί η μικρή ιδιοκτησία.

Ο πρώτος τρόπος είναι να θεσπιστεί ένα αφορολόγητο όριο. Για παράδειγμα, δεν θα πληρώνει φόρο όποιος έχει περιουσία με αντικειμενική αξία χαμηλότερη των 100.000 ευρώ. Ο δεύτερος τρόπος είναι να μην βεβαιώνονται φόροι (σ.σ δηλαδή να υπολογίζονται μεν να μην εισπράττονται δε) μέχρι ένα ποσό για παράδειγμα 100 ευρώ.

-Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει προοδευτικότητα στον υπολογισμό του φόρου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη θέσπιση φορολογικής κλίμακας. Έτσι, ο έχων μικρή περιουσία (π.χ 150.000 ευρώ) θα πληρώνει με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή απ’ ότι ο μεγαλοϊδιοκτήτης με τα ακίνητα των πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

-Το τρίτο και ίσως το κυριότερο ερώτημα είναι φυσικά το ύψος των συντελεστών βάσει των οποίων θα υπολογίζεται ο νέος φόρος. Ως προς αυτό το θέμα, το οικονομικό επιτελείο τηρεί σιγή ιχθύος. Όμως, μια καταγραφή των σημερινών δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το αν θα υπάρξει ή όχι επιβάρυνση και για ποιους:

-Σήμερα, ο βασικός φόρος που βαρύνει την μικρή ιδιοκτησία είναι το τέλος ακίνητης περιουσίας το οποίο εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Το τέλος αυτό υπολογίζεται με τον πολύ μικρό συντελεστή του 0,25-0,35 τοις χιλίοις. Επομένως, αν χρησιμοποιηθεί υψηλότερος συντελεστής από αυτόν, (π.χ 0,1%) θα υπάρξει επιβάρυνση. Αμελητέα θα πείτε καθώς για ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ, ο φόρος θα είναι μόλις 150 ευρώ. Κι όμως, σήμερα, υποχρέωση πληρωμής τέτοιου φόρου δεν υπάρχει.

-Η μεγάλη ιδιοκτησία βαρύνεται με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αυτός υπολογίζεται με συντελεστές που κυμαίνονται από το 0,35% και φτάνουν έως το 0,95% ανάλογα με την αξία της περιουσίας. Φυσικά, οι συντελεστές αυτοί εφαρμόζονται για περιουσίες άνω των 487 χιλιάδων ευρώ (σε περίπτωση που ο υπόχρεος είναι παντρεμένος). Αν επομένως ο νέος φόρος κατοχής υπολογιστεί με συντελεστή χαμηλότερο του 0,35%, τότε το οικονομικό επιτελείο θα εμφανιστεί να ευνοεί την μεγάλη περιουσία.

Τα διλήμματα είναι υπαρκτά. Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι πολιτικές αποφάσεις...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.