ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ευρυζωνικότητα !

10:11 - 16 Ιουλ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Τι πρέπει να προσέξετε πριν κάνετε αίτηση για ευρυζωνική σύνδεση ; Πως και που θα υποβάλλεται την αίτηση ; Τι ταχύτητα θα επιλέξετε ; Ο παρακάτω οδηγός του «R» θα σας λύσει όλες τις απορίες.

Πριν από οποιαδήποτε αίτηση απόκτησης ευρυζωνικής σύνδεσης, πρέπει να βεβαιωθώ ότι στην περιοχή που διαμένω υπάρχει διαθεσιμότητα σύνδεσης. Κάθε περιοχή μπορεί να υποστηρίξει ένα μέγιστο αριθμό ευρυζωνικών συνδέσεων ο οποίος εξαρτάται από τις διαθέσιμες «πόρτες σύνδεσης» που υπάρχουν στο πλησιέστερο τηλεφωνικό κέντρο.  Έτσι ανεξαρτήτως παρόχου θα πρέπει να βεβαιωθώ ότι υπάρχει διαθεσιμότητα προτού δεσμευτώ αιτούμενος ευρυζωνική σύνδεση σε συγκεκριμένο πάροχο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, η διαρκής αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών κέντρων είναι σίγουρο ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα αυξήσει των αριθμό των δυνατών ευρυζωνικών συνδέσεων.

Για να μάθω αν υπάρχει διαθεσιμότητα ευρυζωνικής σύνδεσης στην περιοχή μου μπορώ να επικοινωνήσω με οποιοδήποτε πάροχο ρωτώντας σχετικά με αυτό.

Η διαδικασία απόκτησης ευρυζωνικής σύνδεσης περνάει από τα παρακάτω στάδια:

Ενημερώνομαι

Σε περίπτωση που ήδη έχω τηλεφωνική σύνδεση στο σπίτι μου και δεν έχω άλλου είδους σύνδεση στο διαδίκτυο, ενημερώνομαι για τους παρόχους ευρυζωνικής σύνδεσης και αξιολογώ την ποιότητα παροχής υπηρεσιών τους (χρόνος που απαιτείται για την ενεργοποίηση της σύνδεσης, ποιότητα τεχνικής υποστήριξης, παρεχόμενες ταχύτητες υπηρεσίες, κόστος συνδρομής, συχνότητα βλαβών κα) συνομιλώντας με ήδη συνδρομητές, επικοινωνώντας με τους παρόχους ή μέσω διαφημιστικού υλικού.

Σε περίπτωση που έχω τηλεφωνική σύνδεση στο σπίτι και συνδέομαι ήδη στο διαδίκτυο με Dialup σύνδεση και δεδομένου ότι είμαι ικανοποιημένος με τις υπηρεσίες του παρόχου στον οποίο συνδέομαι, μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του για αναβάθμιση της σύνδεσής μου σε ευρυζωνική.

Σε περίπτωση που δεν έχω τηλεφωνική σύνδεση στο σπίτι ή επιθυμώ να ανανεώσω και αυτήν τη σύνδεση αναζητώ παρόχους που διαθέτουν ολοκληρωμένες λύσης τηλεφωνικής-ευρυζωνικής σύνδεσης με ενιαία συνδρομή και αξιολογώ τις υπηρεσίες τους.

Επιλέγω ταχύτητα σύνδεσης

Από τη στιγμή που θα επιλέξω τον πάροχο ευρυζωνικής σύνδεσης αποφασίζω την ταχύτητα ευρυζωνικής σύνδεσης την οποία επιθυμώ να έχω. Στην πλειοψηφία τους όλοι οι πάροχοι ευρυζωνικής σύνδεσης μπορούν να υποστηρίξουν τις περισσότερες από τις διαθέσιμες ταχύτητες σύνδεσης. Η ταχύτητα της σύνδεσης επηρεάζει το κόστος της μηνιαίας συνδρομής και όπως προαναφέρθηκε επηρεάζει το χρόνο αναμονής για αποστολή/λήψη της πληροφορίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τυπική χρήση του διαδικτύου από μία οικογένεια, ταχύτητα ευρυζωνικής σύνδεσης των 1Mbps (ρυθμός καθόδου) αποτελεί μία οικονομική και λειτουργική λύση.

Αιτούμαι τη σύνδεση

Επικοινωνώ με τον πάροχο ή επισκέπτομαι κατάστημα το οποίο διαθέτει πακέτα ευρυζωνικής σύνδεσης του παρόχου που επέλεξα και αιτούμαι τη σύνδεση. Κατά την υπογραφή της αίτησης προσέχω ιδιαίτερα τους όρους του συμβολαίου όσον αφορά το χρόνο στον οποίο υποχρεούμαι να διατηρήσω τη σύνδεση και το κόστος αυτής. Για την αίτηση συνήθως είναι αρκετά μία φωτοτυπία της ταυτότητας του συνδρομητή στον οποίο ανήκει η τηλεφωνική σύνδεση και φωτοτυπία πρόσφατου λογαρισμού αυτής. Επίσης ενημερώνομαι για το χρόνο που απαιτείται για την ενεργοποίηση της σύνδεσής μου.

Αναμένω τη σύνδεση

Ο πάροχος αναλαμβάνει να αποστείλει τις συσκευές που απαιτούνται για τη σύνδεση μαζί με αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο σύνδεσής τους στο τηλέφωνο και τον Η/Υ. Η σύνδεση των συσκευών είναι εύκολη και μπορεί να γίνει από τον καθένα χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις υπολογιστών. Κατόπιν αναμένω την ενεργοποίηση της σύνδεσής μου. Σε περίπτωση που η σύνδεσή μου αργεί να ενεργοποιηθεί περισσότερο του χρόνου που μου ανέφερε ο πάροχος (συνήθως 10 μέρες) επικοινωνώ με τον πάροχο ρωτώντας για την αιτία της καθυστέρησης. Σε περίπτωση που η καθυστέρηση είναι μεγάλη μπορώ να καταγγείλω τον πάροχο στην ΕΕΤΤ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.