ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως μπορώ να πάρω αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας;

10:03 - 18 Ιουλ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας (ΑΦΕ) ; Από πού, πως και πότε μπορεί να χορηγηθεί ; Μέχρι πότε ισχυεί ; Ο παρακάτω οδηγός του «R» σας λύνει όλες τις απορίες

Το Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας απαιτείται στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Για την είσπραξη χρημάτων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής για ποσά ύψους άνω των 1.500 ευρώ.

β) Για τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων γενικά με τις αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον χορηγούνται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εκτός από εκείνες που χορηγούνται για αποκατάσταση ζημιών που προέρχονται από έκτακτα γεγονότα.

γ) Για τη μεταβίβαση ακινήτων από τον μεταβιβάζοντα, για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής ή δωρεάς από τον παρέχοντα τη γονική παροχή ή  τη δωρεά.

δ)  Για τη σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων επι ακινήτων από τον παρέχοντα το εμπράγματο δικαίωμα. Δεν απαιτείται για τη σύσταση υποθήκης υπέρ του Δημοσίου.

Το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί:

- Από οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ.

- Από τη  Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (μέσω διαδικτύου) και

- Από τα Κ.Ε.Π  (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών), μέσω τηλεομοιοτυπίας.

- Οι πιστοποιημένοι φορείς της υπηρεσίας χορήγησης ΑΦΕ μέσω τηλεομοιοτυπίας (Δημόσιες υπηρεσίες, Οργανισμοί, Πιστωτικά Ιδρύματα, Συμβολαιογράφοι κ.λπ.) μπορούν να λαμβάνουν ΑΦΕ για λογαριασμό των συναλλασσομένων με αυτούς φορολογουμένων.

Για τη χορήγηση του ΑΦΕ  λαμβάνονται υπόψη:

- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέρχονται από ατομικά χρέη αλλά και αυτές για τις οποίες ο ενδιαφερόμενος έχει υποχρέωση καταβολής.

- Η υποβολή της τελευταίας δήλωσης Φόρου Εισοδήματος

- Η υποβολή της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης Απόδοσης ΦΠΑ

- Η τυχόν δέσμευση χορήγησης από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Η ισχύς του αποδεικτικού ενημερότητας ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες,  για όλες τις περιπτώσεις, εκτός εάν ο φορολογούμενος έχει υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή νομοθετική ρύθμιση, οπότε η ισχύς του αποδεικτικού ενημερότητας ορίζεται σε ένα (1) μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.