ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντικειμενικές τιμές: Διορθώσεις λαθών κατόπιν εορτής!

16:25 - 18 Ιουλ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
«Αναβαθμολόγηση»…και των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων! Εκ των υστέρων διορθώσεις στις αντικειμενικές τιμές και στους συντελεστές εμπορικότητας και οικοπέδων σε 31 Δήμους και 8 Κοινότητες της χώρας, αποφάσισε να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους τοπικούς φορείς η υπέρμετρη αύξηση των αντικειμενικών τιμών τον περασμένο Μάρτιο.

Τα λάθη που διέπραξαν τον περασμένο Φεβρουάριο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου κατά τη σύνταξη των νέων αντικειμενικών αξιών είχαν αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ορθός υπολογισμός των φορολογητέων αξιών των ακινήτων στουςσυγκεκριμένους δήμους και τις Κοινότητες της χώρας.

Την διόρθωση των λαθών προβλέπει σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Α. Μπέζα στην οποία επισημαίνεται ότι όσες υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου ( μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, κληρονομιές κλπ. ) είχαν υπολογιστεί με τις προηγούμενες αντικειμενικές τιμές παρέχεται στο φορολογούμενο αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών να υποβάλλει νέα δήλωση ή αίτηση για νέα εκκαθάριση του φόρου με βάση τη μικρότερη αξία συνυποβάλλοντας και τα αντίστοιχα φύλλα υπολογισμού αξίας ακινήτων.

Από το ίδιο το περιεχόμενο της απόφασης προκύπτει ότι τα λάθη και οι παραλείψεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών είναι σοβαρά και έχουν, σ' ορισμένους δήμους, μεγάλη έκταση.

Λόγω της σπουδής που επέδειξε η ηγεσία του υπουργείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες εντόπισαν... με αρκετή καθυστέρηση ότι σε ορισμένες περιοχές οι τιμές είτε ήταν υπερβολικά υψηλές είτε ήταν χαμηλότερες των ισχυόντων της αγοράς, ενώ δεν απουσιάζουν και περιπτώσεις που ξέχασαν να συμπεριλάβουν κάποιες περιοχές ή ενέταξαν εντελώς άλλες…

Η νέα απόφαση πάντως του υφυπουργού Οικονομικών κ. Α. Μπέζα προβλέπει αναλυτικά τις παρακάτω διορθώσεις:   

1. Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε 15 περιοχές από την Αττική μέχρι και την Καβάλα. Συνολικά η διόρθωση περιλαμβάνει 22 τιμές εκ των οποίων οι 13 αυξάνουν μέχρι και 38,10%, 1 μειώνεται 6,67% και 7 τιμές «επιστρέφουν» στα επίπεδα του 2006.

2. Την αναπροσαρμογή των συντελεστών εμπορικότητας σε τέσσερις περιοχές: Κηφισιά, Κέρκυρα, Χανιά και 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθήνας.

3.  Την μεταβολή των συντελεστών οικοπέδου σε 24 περιοχές: 3ο Διαμέρισμα Αθήνας, Βούλα, Βουλιαγμένη, Διόνυσο, Λειβαδιά, Στυλίδα Φθιώτιδας, Αγρίνιο, Αργός, Κοζάνη, Γιάννενα, Αγ. Δημήτριο Πτελεου Μαγνησίας, Ανδρο, Θήρα, Κέα, Μύκονο, Πάρο και Κρήτη.

4. Διορθώσεις τιμών έχουν και σε εννέα περιοχές: Κερατέας, Χαλκιδικής, Ιθάκης, Κροκέων Λακωνίας, Δαφνίου Λακωνίας, Λαγίου Λακωνίας, Φιλιατρών Μεσσηνίας, Καλλιθέας Δωδεκανήσου και Σερίφου.

5. Τηνεισαγωγή ή την απαλοιφή δρόμων που κατά λάθος είχαν εντάξει ή που δεν υπήρχαν στους πίνακες με τις τιμές για τα εκτός σχεδίου πόλης 19 περιοχών: Μαλακάσα Αττικής, Καβάλα, Ημαθία, Βασιλικά Θεσσαλονίκης, Σέρρες, Κεφαλλονιά, Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, Κυνουρία Αρκαδίας, Κόρινθο, Σαρωνικό, Καλαμάτα Μεσσηνίας, Χίο, και Δωδεκάνησα.

6. Την διόρθωση των λαθών στις τιμές εκκίνησης του ελάχιστου κόστους οικοδομής. Ετσι, διορθώθηκαν οι τιμές σε 7 περιοχές (των νομών Ροδόπης, Ιονίων και Κυκλάδων), η περιγραφή 3 περιοχών του νομού Ροδόπης και προστέθηκαν 2 περιοχές των νομών Ευβοίας και Ηλείας που είχαν ξεχαστεί.


Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.