ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρχίζει από σήμερα το «κυνήγι» των αποδείξεων

10:21 - 01 Αυγ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο της έκπτωσης φόρου με τη συλλογή αποδείξεων από τους φορολογούμενους για τις υπηρεσίες που τους παρέχουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Πρόκειται για το μέτρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την περιστολή της φοροδιαφυγής και το οποίο κατατέθηκε χθες βράδυ στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη.

  Σύμφωνα με την εν λόγω  διάταξη προβλέπεται έκπτωση έως και 40% από το φορολογητέο εισόδημα του υπόχρεου και μέχρι 8.000 ευρώ για μια σειρά δαπανών των φορολογουμένων όπως από εστιατόρια, ινστιτούτα αισθητικής και αδυνατίσματος, κομμωτήρια, ωδεία, σχολές χορού, γυμναστήρια, ελαιοχρωματιστές και άλλων επιτηδευματιών που παρέχουν υπηρεσίες, πλην των δαπανών επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων από τα αρμόδια συνεργεία.

Αναλυτικότερα, το ποσό των δαπανών που θα εκπίπτουν και το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τις 8.000 ευρώ και αφορά στις εξής κατηγορίες:

1. δαπάνες δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων, καθώς και δαπάνες σε ταβέρνες και εστιατόρια, με εξαίρεση τα εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης και αυτά που είναι μέσα σε ξενοδοχεία,

2. δαπάνη που καταβάλλεται σε μεσίτες ακινήτων, ωδεία, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ,

3. δαπάνη που καταβάλλεται για παροχή υπηρεσιών επισκευής κλιματισμού (ψύξης – θέρμανσης) και εξαερισμού,

4. δαπάνη που καταβάλλεται για παροχή υπηρεσιών σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση οικοδομών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το ποσό των δαπανών αυτών υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους και εκπίπτει από το συνολικό τους εισόδημα, εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική τους δήλωση. Μερίζεται δε μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τού καθενός που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, όπως αυτό δηλώθηκε με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση.

Επίσης,  

- Εκπίπτει ήδη έως το 40% του εισοδήματος από ακίνητα για ασφάλιστρα κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες, για αμοιβή δικηγόρου για δίκες σε διαφορές απόδοσης μισθίου ή καθορισμού μισθώματος και στη συνέχεια για δαπάνες επισκευής και συντήρησης για όλες γενικά τις οικοδομές.

- Στις αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να αναγράφεται και το ονοματεπώνυμο του αγοραστή, όταν αφορούν την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών εκπιπτόμενη από τη φορολογία εισοδήματος. Όταν οι αποδείξεις αυτές εκδίδονται με τη χρήση ταμειακής μηχανής, το ονοματεπώνυμο θα αναγράφεται στο πίσω μέρος της απόδειξης της ταμειακής μηχανής και θα μπαίνει σφραγίδα και υπογραφή του πωλητή επιτηδευματία.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, ακόμη οι παρακάτω ρυθμίσεις:

- Τα αποτελέσματα από τις διασταυρώσεις των φορολογικών στοιχείων θα αποστέλλονται απευθείας από τη ΓΓΠΣ στους φορολογούμενους. Με το ειδοποιητήριο θα καλούνται οι φορολογούμενοι, εάν συμφωνούν με το αποτέλεσμα, να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση. Αν διαφωνούν θα αποστέλλουν την ειδική απαντητική επιστολή που θα επισυνάπτεται στο ειδοποιητήριο.

- Ειδικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που στόχο έχουν την καταπολέμηση της διαφθοράς.

-  Δημιουργείται ειδικό τμήμα που θα παρακολουθεί την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών και κυρίως το τι κάνουν με αυτά οι εφορίες.

- Υποχρεωτική διοικητική επίλυση διαφοράς και προ δικαστικής προσφυγής, εφόσον γίνεται επανέλεγχος του συνόλου της επιχείρησης και όχι μόνο των σημείων υπό διοικητική επίλυση.

- Περιορισμοί σε απασχόληση ή συνεργασία συνταξιούχων εφοριακών με φορείς του ιδιωτικού τομέα, αν δεν παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα από τη συνταξιοδότησή τους, κίνητρα ειλικρίνειας και point system

Στις ειδικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς περιλαμβάνονται τα εξής:

-  Ειδικό χαμηλό ποινολόγιο για νέους επιτηδευματίες, τους οποίους και θα συμβουλεύουν οι φοροελεγκτές, κατά την πρώτη διετία -πλην περιπτώσεων αποδεδειγμένου δόλου.

-  Κίνητρο ειλικρίνειας παρέχεται σε όσους διαπράττουν φορολογικές παραβάσεις. Ευνοϊκότερες έναντι αυτών που θα επέβαλε η εφορία αν τους εντόπιζε. Με την παραλαβή της πρόσκλησης ελέγχου θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν οι ίδιοι τις φορολογ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.