ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετοχές ΑΕ από κληρονομιά: Τι φόρο θα πληρώσετε;

10:06 - 02 Αυγ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Εχετε κληρονομήσει μετοχές Ανώνυμης Εταιρείας. Γνωρίζετε πως θα φορολογηθείτε και τι φόρο θα πληρώσετε; H απόκτηση μετοχών ΑΕ, με κληρονομιά σε συγγενείς Α΄ και Β΄ κατηγορίας μπορεί να φορολογηθεί είτε αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογίας, είτε με βάση την κατά περίπτωση προβλεπόμενη φορολογική κλίμακα. Τούτο είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπόχρεου σε φόρο.
Ειδικότερα: α) κατά την απόκτηση εισηγμένων μετοχών στο χρηματιστήριο με κληρονομιά σε συγγενείς Α΄ κατηγορίας, ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 0,6% ενώ σε συγγενείς Β΄ κατηγορίας με συντελεστή 1,2%.
 
β) κατά τη μεταβίβαση μετοχών μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο οι παραπάνω συντελεστές είναι 1,2 % και 2,4% αντίστοιχα.
 
γ) η μεταβίβαση μετοχών προς οποιοδήποτε τρίτο που δεν ανήκει στην Α΄ ή Β΄ κατηγορία συγγενών φορολογείται αποκλειστικά με τις γενικές διατάξεις, δηλ. δεν ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση.
 
δ) η αξία των μετοχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών είναι η αξία που έχουν (στο χρηματιστήριο) οι μετοχές, την προηγούμενη ημέρα του χρόνου που γεννιέται η φορολογική υποχρέωση.
 
Η αξία των μετοχών εταιρείας που δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, προσδιορίζεται με αντικειμενικό τρόπο με βάση την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.