ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χτίζετε σπίτι. Γνωρίζετε τις νέες διατάξεις για τις νεόδμητες οικοδομές;

10:09 - 03 Αυγ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Ηλεκτρικό ρεύμα σε νεόδμητα ακίνητα χωρίς τον έλεγχο της Εφορίας, νέες κατηγορίες δαπανών που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των υπόχρεων αλλά και αύξηση του ελάχιστου κατασκευαστικού κόστους στο πλαίσιο του εξορθολογισμού με το πραγματικό κόστος της αγοράς, αποτελούν το «πάνθεον» των τελευταίων ρυθμίσεων που συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις νεόδμητες οικοδομές που υπάγονται σε ΦΠΑ η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ θα γίνεται μόνο με την οικοδομική άδεια και χωρίς την μεσολάβηση της εφορίας. Δηλαδή, ο κατ΄ επάγγελμα κατασκευαστής δεν θα παίρνει ρεύμα από τη ΔΕΗ με βάση το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομής (ΕΚΚΟ), αλλά με βάση το βιβλίο κοστολογίου ήτοι το απολογιστικό κόστος. Τι σημαίνει αυτό:
 * Ο κατασκευαστής αν πουλάει ακίνητο υπαγόμενο σε ΦΠΑ, δηλαδή νεόδμητο που δεν είναι πρώτη κατοικία, μπορεί για αυτό να πάει κατευθείαν στη ΔΕΗ, χωρίς να περάσει για τη βεβαίωση από την εφορία, και να ζητήσει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ετσι, γλυτώνει το φορολογικό έλεγχο των χαρτιών (τιμολογίων υλικών και εργασιών) κατά την ανέγερση του κτίσματος.
 * Για την ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ αρκεί η οικοδομική άδεια. Με αυτή την άδεια πλέον θα πηγαίνει ο ιδιοκτήτης στο Δήμο (σ.σ. καταγραφή πραγματικής επιφάνειας ακινήτου) και στη συνέχεια στη ΔΕΗ για πάρει ρεύμα.
 * Αν, όμως, ο κατασκευαστής δεν έχει βρει ακόμα αγοραστή, οπότε δεν γνωρίζει αν το ακίνητο είναι δεύτερη κατοικία υπαγόμενη σε ΦΠΑ ή πρώτη υπαγόμενη στο Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτου, τότε θα πρέπει να περάσει από την εφορία. Δηλαδή, αν δεν είναι ξεκάθαρο για το τι είδους ακίνητο πρόκειται, υπαγόμενο σε ΦΠΑ ή μη, δεν θα γλυτώνει τον έλεγχο. Και μόνο με τη βεβαίωση της εφορίας, της οποίας θα προηγείται ο έλεγχος του Ελάχιστου Κόστους Οικοδομής, θα μπορεί να πάει στη ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου -διαμερίσματος.
Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ (όπως για οικοδομικές άδειες πριν την 1.1.2006, απόκτηση πρώτης κατοικία κλπ) ισχύει κανονικά το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος (ε.κ.κ.ο), το οποίο ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού του προκειμένου να προσεγγίσει το πραγματικό κόστος.
Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο ο προσδιορισμός του ΕΚΚΟ θα γίνεται με τη νέα αυξημένη τιμή εκκίνησης που θα προσαρμόζεται τιμαριθμικά στους δείκτες της ΕΣΥΕ αλλά και με νέους αυξημένους συντελεστές που θα έχουν να κάνουν με το εάν το ακίνητο είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία, γραφεία κ.λπ.
Το ποσοστό αύξησης θα προσδιορισθεί μελλοντικά με υπουργική απόφαση πλην όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση θα προσεγγίσει το 50%, γεγονός το οποίο αναμένεται να επιφέρει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στον κατασκευαστικό κλάδο. 
Παράλληλα με την ίδια υπουργική απόφαση θα τίθενται δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο εκμετάλλευσης του μέτρου της αυτεπιστασίας και της αντιπαροχής από «κρυφούς» κατασκευαστές που θέλουν να αποφύγουν τον ΦΠΑ.

Πως θα υπολογίζεται το ΕΚΚΟ
Για τον προσδιορισμό του ελάχιστου κόστους των οικοδομών και των ποσοστών συμμετοχής των επί μέρους εργασιών λαμβάνονται υπόψη:
- οι τιμές εκκίνησης κόστους κατά τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες αναπροσαρμόζονται με βάση τη μεταβολή του δείκτη κόστους κατασκευής κτιρίων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος,
- οι συντελεστές αναγωγής των βοηθητικών χώρων των διαφόρων κατηγοριών οικοδομών σε κύριους χώρους αυτών,
- οι συντελεστές αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, για τον προσδιορισμό του συνολικού κόστους, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κτιρίου, όπως μέγεθος, ποιότητα, αριθμός όψεων και
- οι πίνακες των ελάχιστων ποσοστών συμμετοχής των επί μέρους εργασιών στο συνολικό κόστος. Σε επί μέρους εργασίες ή σε κτίρια με ιδιαιτερότητες, όπου δεν ορίζονται ελάχιστα ποσοστά συμμετοχής, αυτά καθορίζονται από το μηχανικό μελετητή της οικοδομής πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
 Μετά το πέρας των εργασιών, οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ τελικό πίνακα με τα τελικά ποσά κόστους των επί μέρους εργασιών, τα πλήρη στοιχεία των εργολάβων, υπεργολάβων και προμηθευτών, το συνολικό αριθμό των εκδοθέντων στοιχείων και τη συνολική αξία τους.

Νέες ρυθμίσεις
Στις νέες ρυθμίσει
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.