ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ποιες επιχειρήσεις θα κάνει «ντου» η εφορία

10:10 - 07 Αυγ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Σαρωτικούς ελέγχους στις εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν υποψίες πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων ξεκινά η εφορία, η οποία προχωρά σε αυτοψία στις έδρες χιλιάδων νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων. Η απόφαση ελήφθη μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο των εικονικών συναλλαγών, από επιχειρήσεις που επιθυμούν με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα και να καταβάλλουν μικρότερο φόρο αλλά και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που συστήθηκαν πέρυσι, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος της τελευταίας τετραετίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 2006 συστήθηκαν 26.774 επιχειρήσεις έναντι 23.476 το 2005 αλλά και 26.078 εταιρειών το 2003 που ήταν μέχρι σήμερα το... καλύτερο έτος για ίδρυση εταιρειών.

Η «σπουδή» αυτή για ίδρυση νέων εταιρειών αποδίδεται από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αφενός στην ευνοϊκή φορολογική μεταρρύθμιση που προβλέπεται για τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις (ο συντελεστής προκαταβολής φόρου περιορίζεται για μια τριετία στο 27,5% αντί του 65% που ισχύει για όλες τις άλλες, μη τραπεζικές, εταιρείες) αφετέρου στις δυνατότητες που προσφέρει η συχνή μεταβολή εργασιών για εικονικές συναλλαγές αλλά και διακίνηση πλαστών φορολογικών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων εντόπισε μέσω των διασταυρώσεων των συγκεντρωτικών καταστάσεων των τελευταίων χρόνων αποκλίσεις σε περισσότερες από 300.000 δηλώσεις, για τις οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Α. Μπέζα «υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι φορολογούμενοι αυτοί, είναι εκδότες εικονικών φορολογικών στοιχείων».

Ο κ. Μπέζας, μάλιστα, με κατεπείγουσα εσωτερική εγκύκλιο προς τις εφορίες όλης της χώρας ζητούσε το «άνοιγμα» όλων των φακέλων της περαίωσης των τελευταίων χρόνων που εντοπίστηκαν εικονικές συναλλαγές αλλά και των φορολογουμένων εκείνων, που βάσει των διασταυρώσεων της ΓΓΠΣ, δεν υπέβαλαν καθόλου συγκεντρωτικές.
 
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις «φαντάσματα» και να περιορισθεί το φαινόμενο των εικονικών ενάρξεων οι φορολογικές αρχές:

- Θα πραγματοποιούν αυτοψίες στην έδρα των επιχειρήσεων για να διαπιστώσουν την ύπαρξη ή μη της επαγγελματικής εγκατάστασης που έχει δηλώσει η επιχείρηση, καθώς και της δυνατότητας άσκησης της δηλούμενης δραστηριότητας στον συγκεκριμένο χώρο.

O έλεγχος της δυνατότητας άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα γίνεται από τους εφοριακούς, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, τη φορολογική συμπεριφορά της επιχείρησης αλλά και τυχόν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δημιουργούν βάσιμη πεποίθηση μη φερεγγυότητας.

- Θα διενεργούν αυτοψία στην έδρα της επιχείρησης εντός τριών ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης έναρξης εργασιών και στη συνέχεια θα χορηγούν στον φορολογούμενο τη βεβαίωση για την έναρξη των εργασιών του ως επιχειρηματία ή ελεύθερου επαγγελματία.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.