ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιδοτήσεις επιχειρήσεων για απασχόληση ανέργων

09:55 - 11 Σεπ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Πρόγραμμα επιχορήγησης μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 0-3 άτομα για την μερική απασχόληση ανέργων, προκήρυξε ο ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό την υποστήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-3 άτομα προσωπικό), παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να απασχολήσουν έναν άνεργο με μερική απασχόληση.

Η διάρκεια του Προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ΛΑΕΚ,  θα είναι διετής και υπεύθυνος φορέας υλοποίησης, διαχείρισης, παρακολούθησης, αξιολόγησης και ελέγχου θα είναι ο Ο.Α.Ε.Δ.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Υπηρεσία Απασχόλησης του ΟΑΕΔ που ανήκουν.

Η προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων θα δίνεται σύμφωνα με την ημερομηνία που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, με αίτηση τους, για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση θα προτάσσονται οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 37.185.660 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ.

Βασικά χαρακτηριστικά προγράμματος

- Επιλέξιμες επιχειρήσεις
Ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν από 0–3 άτομα προσωπικό, καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν 0-3 άτομα ανά κατάστημα

- Επιλέξιμοι άνεργοι
’νεργοι ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου, ηλικίας μέχρι 50 ετών

- Ύψος επιδότησης
Από 8 ευρώ έως 23 ευρώ

- Χρονική διάρκεια επιδότησης
24 μήνες

- Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων
Μέχρι εξαντλήσεως του συνολικού προβλεπομένου αριθμού των θέσεων

- Ωφελούμενοι άνεργοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι συνολικά 5.520 άνεργοι ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου, ηλικίας μέχρι 50 ετών, εκ των οποίων ποσοστό τουλάχιστον 60% πρέπει να είναι γυναίκες.

α) Στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης της μακροχρόνιας ανεργίας:

τουλάχιστον 67% θα καλυφθεί από άνεργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ. μέχρι 6 μήνες, όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και μέχρι 12 μήνες όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω.

β)Στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μακροχρόνιας ανεργίας :

έως 33% θα καλυφθεί από άνεργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι από 6 μήνες και άνω, όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και από 12 μήνες και άνω, όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω.

γ)Οι παραπάνω δικαιούχοι του Προγράμματος θα πρέπει:

Nα είναι άνεργοι, επιδοτούμενοι ή μη, και να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.

Να έχει συμπληρωθεί το Ατομικό Σχέδιο Δράσης τους.

Να έχουν την Ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να είναι Έλληνες ομογενείς που απασχολούνται νόμιμα στην Ελλάδα.

- Ωφελούμενες επιχειρήσεις

Στο πρόγραμμα εντάσσονται ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν από 0-3 άτομα προσωπικό, καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν 0-3 άτομα ανά κατάστημα.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μείωση προσωπικού (λόγω καταγγελίας σύμβασης ή λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου) χωρίς να το αντικαταστήσουν, κατά το χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα και μέχρι την ένταξή τους σε αυτό (θα αποδεικνύεται από μισθολογικές καταστάσεις).

Κάθε επιχείρηση, μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για ένα μόνο άτομο και μέχρι τρία καταστήματα.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

Εξαιρέσεις

Ατομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α΄ βαθμού συγγένειας εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας με τον επιχειρηματία.

Οι O.E., Ε.Ε., Α.Ε., και Ε.Π.Ε. για τους ομόρρυθμους εταίρους στις O.E. και Ε.Ε., για τα μέλη του Δ.Σ. στις Α.Ε., για τους εταίρους της Ε.Π.Ε

Οι σύζυγοι και οι συγγενείς α΄ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας των ομορρύθμων εταίρων στις O.E. και Ε.Ε., των εταίρων της Ε.Π.Ε. και των μελών του Δ.Σ. στις Α.Ε.

Οι συνεταιρισμοί για τα μέλη τους.

- Ύψος και χρονική διάρκεια της επιδότησης

Η διάρκεια του προγράμματος επιδότησης της μερικής απασχόλησης ορίζεται στους είκοσι τέσσερις (24) μήνες (

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.