ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέλω να πάρω στεγαστικό δάνειο. Τι πρέπει να ξέρω;

09:03 - 17 Σεπ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Η υπογραφή σύμβασης στεγαστικού δανείου είναι ίσως η σημαντικότερη χρηματοπιστωτική δέσμευση που αναλαμβάνει ένας καταναλωτής. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να παρθεί σωστά αυτή η απόφαση;

Τι εννοούμε με τον όρο Στεγαστικό Δάνειο

Ως «στεγαστικό δάνειο» νοείται η πίστωση που χορηγείται σε καταναλωτή για την απόκτηση ή τη διαμόρφωση ιδιωτικού ακινήτου του οποίου είναι ιδιοκτήτης ή το οποίο σκοπεύει να αγοράσει, και η οποία εξασφαλίζεται είτε με υποθήκη σε ακίνητο, είτε με άλλη ασφάλεια.

Στεγαστικό Δάνειο: Μια σημαντική απόφαση!

Η υπογραφή σύμβασης στεγαστικού δανείου είναι ίσως η σημαντικότερη χρηματοπιστωτική δέσμευση που αναλαμβάνει ένας καταναλωτής. Είναι μία πολύ σημαντική απόφαση που για να παρθεί σωστά πρέπει ο καταναλωτής να διαθέτει σε προσυμβατικό στάδιο (πριν, δηλαδή, υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση) διαφανείς και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τους όρους των προτεινόμενων από τους πιστωτές δανείων.

Τι είδους πληροφορίες;

Για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η συγκρισιμότητα, οι πιστωτές καλούνται να παρέχουν στους καταναλωτές δύο σειρές εναρμονισμένων πληροφοριών, δηλαδή (α) πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και (β) εξατομικευμένες πληροφορίες, που πρέπει να παρουσιάζονται με τη μορφή τυποποιημένου εντύπου, γνωστού ως "τυποποιημένου ευρωπαϊκού δελτίου πληροφοριών".

Ποιος το αποφάσισε αυτό;

Αυτό προβλέπεται από τον Εθελοντικό Κώδικα Συμπεριφοράς, που αναφέρεται στις προσυμβατικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στον καταναλωτή σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, και ο οποίος αποτέλεσε αντικείμενο της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας που συνυπογράφτηκε από κοινού από τις ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών και τις ευρωπαϊκές ενώσεις του πιστωτικού τομέα. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εν συνεχεία επικύρωσε το περιεχόμενο του Κώδικα με τη Σύσταση 2001/193/ΕΚ της 1ης Μαρτίου 2001.

Που μπορείτε να βρείτε τον Κώδικα

Αντίγραφο του μπορείτε να πάρετε από τους πιστωτικούς οργανισμούς που συμμετέχουν στη συμφωνία. Στον κώδικα μπορούν να προσχωρήσουν όλοι οι οργανισμοί που χορηγούν στεγαστικά δάνεια, ανεξάρτητα με το αν είναι μέλη των ενώσεων και ομοσπονδιών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Ο Κώδικας είναι επίσης διαθέσιμος και από την ιστοσελίδα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της οποίας οι τράπεζες-μέλη, που χορηγούν στεγαστικά δάνεια, τον εφαρμόζουν.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε πάντως ότι με τη βοήθεια όλων αυτών των πληροφοριών, η τελική απόφαση για την αποδοχή μιας προσφερόμενης εκ μέρους του δανειστή πίστωσης ανήκει σε εσάς, τον καταναλωτή! Εάν θεωρείτε ότι κάποιος όρος του δανείου που σας προτείνουν είναι εις βάρος σας ζητήστε τη βοήθεια είτε της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή είτε μίας καταναλωτικής οργάνωσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.