ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιδότηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών - επιστημόνων

09:31 - 18 Σεπ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Καταρτίστηκε από τον ΟΑΕΔ νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα με διακριτικό τίτλο «Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες - Νέοι επιστήμονες έτους 2007» με σκοπό την ενθάρρυνση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης, των νέων επιστημόνων που αποφασίζουν να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών συναφή με την ειδικότητά τους.

Αποδέκτες της δράσης είναι συνολικά 6.000 επιστήμονες και συγκεκριμένα 3.000 νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες (Ν.Ε.Ε.) ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι και μηχανικοί απόφοιτοι Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Σχολών και 3.000 νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες (Ν.Ε.Ε.) απόφοιτοι Σχολών Τεχνολογικών εφαρμογών των ΤΕΙ.

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της δράσης κυμαίνεται στα 72.000.000,00 ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής των «αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα» των υποψηφίων  αρχίζει στις 27/08/2007 και μέχρι την κάλυψη των θέσεων.

Δικαιούχοι

Στο πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν νέοι επιστήμονες που είναι ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών καθώς και απόφοιτοι Σχολών Τεχνολογικών εφαρμογών των ΤΕΙ  που παρέχουν υπηρεσίες, εντασσόμενες στα ελευθέρια επαγγέλματα, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

· Να διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα (από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ) οι ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι και μηχανικοί που είναι  απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών.

· Να διαθέτουν δελτίο ανεργίας και βεβαίωση εξατομικευμένης παρέμβασης οι  απόφοιτοι Σχολών Τεχνολογικών εφαρμογών των ΤΕΙ.

· Να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος (στην αρμόδια Δ.Ο.Υ) υποχρεωτικά από την 1/1/2007 και μετά.  Στο πρόγραμμα δύνανται να υπαχθούν και όσοι έχουν κάνει έναρξη από 1/1/2006 και μετά και η αίτηση τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα ΝΕΕ-ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 2006 έχει απορριφθεί από την Υπηρεσία λόγω υπέρβασης του ορίου ηλικίας ή των τεσσάρων (4) ετών από το χρόνο κτήσης του πτυχίου τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσης.

· Να μην έχει παρέλθει χρονικό διάστημα (μέχρι την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας τους) μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) ετών από το χρόνο κτήσης του πτυχίου τους (για τις λοιπές κατηγορίες) ή της απόκτησης της ειδικότητας τους (για τους ιατρούς). Όταν στο χρονικό διάστημα των τεσσάρων (4) ετών περιλαμβάνεται χρόνος παρακολούθησης κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών, ο χρόνος αυτός παρατείνει αντίστοιχα το όριο των τεσσάρων (4) ετών. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν αφορά τους ιατρούς.

· Να έχουν ηλικία μέχρι 32 ετών, (έως την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας τους) πλην των ιατρών και των γυναικών νέων επιστημόνων, μητέρων ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου και ανεξαρτήτως ειδικότητας που μπορούν να έχουν ηλικία μέχρι 40 ετών. Για όσους έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας των 32 ετών,  το όριο αυτό παρατείνεται αντίστοιχα κατά το χρονικό διάστημα που αφορά στις μεταπτυχιακές σπουδές. Κατά τον υπολογισμό  της ηλικίας του ΝΕΕ θα λαμβάνεται υπόψη  η τριακοστή πρώτη Δεκεμβρίου του έτους γεννήσεως του.

· Να έχουν εκκαθαριστικό σημείωμα από την οικεία ΔΟΥ για το οικονομικό έτος της έναρξης δραστηριότητας, με μηδενικό εισόδημα ή εισόδημα κάτω του ύψους του αφορολογήτου. Ειδικά για τις κατηγορίες νέων επιστημόνων για τις οποίες απαιτείται πρακτική άσκηση για την απόκτηση ειδικότητας ή άδειας άσκησης επαγγέλματος (όπως ιατροί, δικηγόροι κ.α) η αμοιβή τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν υπολογίζεται ως εισόδημα προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.                                                        

· Να έχουν την Ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου Κράτους-Μέλους της Ε.Ε. ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

· Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (οι άνδρες υποψήφιοι).

Από τις  6.000  θέσεις ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες.

Δύνανται να υπαχθούν στο πρόγρ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.