ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικογενειακές μερίδες στο ΧΑ με λιγότερη γραφειοκρατία

09:57 - 01 Οκτ 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Οι χρηματιστηριακές εταιρείες μπορούν να προχωρούν στη σύναψη συμβάσεων για το άνοιγμα Κοινών Επενδυτικών Μερίδων (ΚΕΜ) επισήμανε χθες το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αρκεί να εξειδικεύουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών.

Με διευκρινιστική της εγκύκλιο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέχει διασαφηνίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΜ, οι οποίες λειτουργούν κατά τα πρότυπα των κοινών τραπεζικών λογαριασμών.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν είναι δυνατή η αλλαγή στην ιεράρχηση των συνδικαιούχων - κίνηση απαραίτητη για το άνοιγμά της - χωρίς τη δημιουργία νέας ΚΕΜ -, οι μεταφορές αξιών από τις ατομικές μερίδες των συνδικαιούχων στην ΚΕΜ και αντίστροφα μπορούν να διενεργούνται από τους χειριστές, ενώ ο χειριστής της ατομικής μερίδας συνδικαιούχου ΚΕΜ μπορεί να διαφέρει από τον χειριστή της ΚΕΜ, πρακτική που συνιστάται να αποφεύγεται για λόγους καλής λειτουργίας του θεσμού.

Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η παροχή πίστωσης και η διενέργεια συναλλαγών επί παραγώγων για λογαριασμό πελάτη του οποίου το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας περιλαμβάνει αξίες καταχωρημένες σε ΚΕΜ, λόγω του κινδύνου που ενέχουν.

Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται σε δημόσιες εγγραφές είτε από την αυτοτελή του μερίδα, είτε από μια εκ των κοινών επενδυτικών μερίδων στις οποίες συμμετέχει ως συνδικαιούχος, ενώ οι ανάδοχοι πρέπει να ελέγχουν τα στοιχεία των συμμετεχόντων για να αποφεύγονται παραποιήσεις στοιχείων.

Οι εταιρείες και οι επενδυτές-πελάτες τους ρυθμίζουν συμβατικά μεταξύ τους σε ποιους εκ των συνδικαιούχων θα αποστέλλονται τα statements και οι λοιπές αναφορές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.