ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς να αποκτήσετε σπίτι «σαν καινούριο» πολύ φθηνά

15:08 - 24 Μαρ 2006 | Ατομικά Συμφέροντα
Φθηνό χρήμα σε όσους θέλουν να επισκευάσουν ή να βελτιώσουν την κατοικία τους προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Για όσους θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, αλλά να μην πληρώσουν 3.000 ευρώ το τ.μ., υπάρχει μία οικονομική και έξυπνη λύση: να προχωρήσουν στην αγορά ενός ακινήτου παλαιάς κατασκευής και μετέπειτα να το ανακαινίσουν ή να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές μέσω δανεισμού.
Σε γενικές γραμμές, οι προ δεκαετίας κατασκευές, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα, πωλούνται από 20% έως 40% φθηνότερα σε σχέση με τα νεόκτιστα σπίτια της ίδιας περιοχής.

Το πλεονέκτημα αυτό δίνει τη δυνατότητα στον αγοραστή να αποκτήσει σαφώς φθηνότερα το ακίνητο της αρεσκείας του και να το επισκευάσει ή να το ανακαινίσει, χρηματοδοτούμενος από τις εμπορικές τράπεζες οι οποίες χορηγούν στεγαστικά - επισκευαστικά δάνεια για τους παραπάνω σκοπούς, με χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με τα δάνεια καταναλωτικής πίστης.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για όσους ήδη έχουν ακίνητη περιουσία και θέλουν είτε να την ανακαινίσουν είτε να την επισκευάσουν, με σκοπό τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

Πιο αναλυτικά, η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους ανάλογα με την δανειακή πολιτική της κάθε τράπεζας:

Πρώτον με τα επισκευαστικά δάνεια και δεύτερον με τα στεγαστικά προγράμματα τα οποία χορηγούνται και για επισκευαστικούς ή ανακαινιστικούς σκοπούς.

Σε γενικές γραμμές τα στεγαστικά δάνεια έχουν μικρότερα επιτόκια από τα ειδικά επισκευαστικά και χορηγούνται για την κάλυψη μεγαλύτερων δαπανών. Στην περίπτωση των ειδικών επισκευαστικών προγραμμάτων δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να πάρει το δάνειο χωρίς να προσημειώσει το ακίνητο που θα επισκευάσει.

Σημειώνεται ότι το ύψος της χρηματοδότησης φτάνει σε αρκετά προγράμματα έως και το 100% του συνολικού κόστους των εργασιών. Με ή χωρίς προσημείωση; Τα στεγαστικά - επισκευαστικά δάνεια διακρίνονται σε αυτά που απαιτούν την προσημείωση του ακίνητου και σε αυτά που η προσημείωση είναι προαιρετική.

Τα πλεονεκτήματα των δανείων με προσημείωση αναφέρονται στη μεγαλύτερη διάρκειά τους που φτάνει έως και τα 30 χρόνια, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της μηνιαίας δόσης, στο μεγαλύτερο ποσό χορήγησης που δικαιούται ο δανειολήπτης, και στα έως και 3% χαμηλότερα επιτόκιά τους σε σχέση με τα απλά επισκευαστικά.

Αντίθετα στα δάνεια χωρίς προσημείωση η διάρκεια του δανείου φτάνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων το πολύ τα 10 έτη, το χορηγούμενο ποσό είναι κατά πολύ μικρότερο και τα επιτόκια, όπως προαναφέρθηκε, σαφώς υψηλότερα.

Από την άλλη βέβαια η δανειοδότηση χωρίς εξασφαλίσεις παρουσιάζει άλλα πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα, η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων είναι συντομότερη, δεν υπάρχει επιβάρυνση με έξοδα προσημείωσης, ενώ σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου ο δανειοδοτούμενος δεν κινδυνεύει άμεσα να χάσει το σπίτι του, από τη στιγμή που δεν είναι υποθηκευμένο.

Εάν όμως το κόστος επισκευής της κατοικίας είναι πολύ υψηλό, μπορεί η δανειοδότηση μέσω των επισκευαστικών δανείων να μην είναι εφικτή, οπότε η επόμενη λύση που προσφέρουν οι τράπεζες είναι τα στεγαστικά προγράμματα με προσημείωση του ακινήτου.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι στην περίπτωση των δανείων χωρίς προσημείωση συνήθως η εκταμίευση πραγματοποιείται εφ΄ άπαξ, σε αντίθεση με τα προγράμματα με προσημείωση, των οποίων η εκταμίευση γίνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η χρηματοδότηση για την επιδιόρθωση ενός παλαιού ακινήτου μπορεί να γίνει και μέσω των νέων καταναλωτικών δανείων που εμφανίστηκαν στην αγορά μετά την απελευθέρωση των ορίων δανεισμού.

Στην προκειμένη περίπτωση, η προσημείωση του ακινήτου είναι υποχρεωτική όταν το δάνειο υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Πρόκειται στην ουσία για home equity loans, τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο εξωτερικό, μέσω των οποίων οι πελάτες μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ένα σημαντικό ποσοστό της αγοραίας αξίας του ακινήτου που έχουν, υποθηκεύοντάς το, χωρίς να απαιτείται το οποιοδήποτε δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το σκοπό της χορήγησης. Με την υποθήκη του σπιτιού, οι τράπεζες εξασφαλίζονται έναντι των δανείων που χορηγούν, ενώ από την πλευρά τους οι πελάτες μπορούν να αποκτήσουν την επιθυμητή ρευστότητα ανά πάσα στιγμή.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.