ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον τρεχούμενο λογαριασμό

10:12 - 21 Νοε 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Είστε κάτοχος ή θέλετε να ανοίξετε έναν τρεχούμενο λογαριασμό; Η «Ανάπυξη Διαδικτυακής Επιμόρφωσης των Ενηλίκων Καταναλωτών» ή αλλιώς Dolceta είναι ένα ρόγραμμα που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τα διαφορετικά είδη τρεχούμενων λογαριασμών, τη χρησιμότητά τους, καθώς και το πώς μπορούμε να ανοίξουμε ή να κλείσουμε έναν τέτοιο λογαριασμό.

Τι είναι ο τρεχούμενος λογαριασμός

Ο τρεχούμενος λογαριασμός καταγράφει δυναμικά τις κινήσεις χρέωσης και πίστωσης μεταξύ δύο μερών, και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της τράπεζας και του πελάτη της. Σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε με ευκολία όλες τις πληρωμές και τις εισπράξεις σας μέσω επιταγών, εμβασμάτων, αυτόματων πληρωμών... Τον τροφοδοτείτε τακτικά με τα έσοδά σας, το μισθό σας, τη σύνταξή σας, τα επιδόματα που λαμβάνετε κ.λ.π.

Μπορεί επίσης να χρησιμεύει ως βάση για κινήσεις προς άλλους λογαριασμούς (ταμιευτηρίου, λογαριασμός αξιογράφων...).

Η χρησιμότητά του

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι λαμβάνουν πλέον το μισθό τους μέσω λογαριασμών μισθοδοσίας, οι οποίοι συνήθως είναι τρεχούμενοι λογαριασμοί καταθέσεων. Ο λογαριασμός στην τράπεζα είναι επίσης απαραίτητος για την αποταμίευση των χρημάτων σας.

Είναι αλήθεια ότι πολλές καθημερινές δραστηριότητες διευκολύνονται χάρη στα μέσα που θέτουν οι τράπεζες στη διάθεσή σας. Βέβαια, μπορείτε αν θέλετε να εξακολουθήσετε να πληρώνετε για τα πάντα με μετρητά και να κρύβετε τις οικονομίες σας κάτω από το στρώμα!

Υπό τη μορφή του τρεχούμενου λογαριασμού, οι τράπεζες σας προσφέρουν μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τη γρήγορη και αφαλή πληρωμή προϊόντων και υπηρεσιών μέσω επιταγής, τραπεζικής κάρτας ή εμβάσματος. Εξάλλου, είναι πιο συνετό να αναθέτετε τη φύλαξη των χρημάτων σας στην τράπεζα.

Από την άλλη, η τράπεζα είναι επιχείρηση και δεν σας εξυπηρετεί δωρεάν. Πρέπει λοιπόν να επιδεικνύετε προσοχή και να παρακολουθείτε τη διαχείρηση του λογαριασμού σας.

Διάκριση μεταξύ τρεχούμενου και λοιπών λογαριασμών

Ορισμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι στην ουσία το μέσο για την πραγματοποίηση διαφόρων συναλλαγών και κινήσεων. Ο τρεχούμενος λογαριασμός, για παράδειγμα, παρέχει ευρύ φάσμα υπηρεσιών που αφορούν πληρωμές και εισπράξεις. Ενδέχεται να είναι η πρωταρχική του λειτουργία.

Υπάρχουν άλλοι λογαριασμοί ο ρόλος των οποίων είναι να σας αποφέρουν κέρδος μέσω της επένδυσης των χρημάτων σας. Το ποσό που έχετε καταθέσει χρησιμοποιείται από την τράπεζα για διάφορες τοποθετήσεις, την αποδοτικότητα των οποίων καλό θα ήταν να εξακριβώσετε.

Υπάρχουν επίσης οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου που σας αποφέρουν κέρδος με τη μορφή τόκων επί του κεφαλαίου που έχετε καταθέσει.

Τέλος, οι λογαριασμοί αξιογράφων χρησιμεύουν ως βάση για αγορές, ανταλλαγές και πωλήσεις χρηματιστηριακών προϊόντων (μετοχές, ομόλογα)και για τη διαβίβαση των εντολών σας προς τον τραπεζικό υπάλληλο που έχει αναλάβει τη διαχείριση των αξιογράφων σας.

Πώς μπορείτε να ανοίξετε έναν τρεχούμενο λογαριασμό

Δύο είναι οι δυνατότητες που παρέχονται στους διακιούχου τρεχούμενου λογαριασμού

- Η κλασική τράπεζα που διαθέτει υποκαταστήματα και συμβούλους που σας εξυπηρετούν αυτοπροσώπως

Παρέχει πιο προσωπικές υπηρεσίες: άμεση πρόσβαση στα υποκαταστήματά της, εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου, σχέση πρόσωπο με πρόσωπο... Ωστόσο, σας επιβαρύνει με περισσότερα έξοδα για τις συναλλαγές σας μαζί της λόγω των υχηλών λειτουργικών της δαπανών. Πολλές κλασικές τράπεζες πάντως θέτουν πλέον στη διάθεση των πελατών τους και υπηρεσίες direct bankingέναντι κάποιου αντιτίμου.

- Η εικονική τράπεζα («direct banking»), δηλαδή ένα σύγχρονο είδος τράπεζας που στερείται υλικής υπόστασης και σας εξυπηρετεί μέσω τηλεφώνου ή/ και Διαδικτύου

Τα πλεονεκτήματά τους είναι: - Παρέχουν δωρεάν πρόσβαση (εξαιρουμένου του κόστους της τηλεφωνικής κλήσης ή της σύνδεσης στο Διαδίκτυο)24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

- Πραγματοποιούν απευθείας και χωρίς τραπεζικά έξοδα όλες τις τρέχουσες συναλλαγές σας

- Επιτρέπουν την πραγματοποίηση των κινήσεων σε πραγματικό χρόνο, καταργώντας τις ετεροχρονισμένες τοκοφόρες ημερομηνίες για τις εισπράξεις ή τις χρεώσεις των εμβασμάτων και των επιταγών σας.

- Επιτέπουν την απευθείας πρόσβαση στις χρηματιστηριακές αγορές και τη διαβίβαση των εντολών σας.

- Οι χρεώσεις τους είναι οι χαμηλότερες της αγοράς: μηδενικά έξοδα για μικρές υπεραναλήψεις, κατάργ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.