ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τον έλεγχο του ΚΤΕΟ σύντομα και τα δίκυκλα !

09:29 - 26 Νοε 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Και τα δίτροχα οχήματα θα υποχρεούνται σύντομα να περνούν από τον έλεγχο του ΚΤΕΟ, όπως και όλα τα υπόλοιπα. Ο έλεγχος αναμένεται να έχει θεσμοθετηθεί μέχρι την ερχόμενη άνοιξη και να ισχύσει από το φθινόπωρο του 2008.

Την αρχή θα κάνουν τα «επαγγελματικά» δίκυκλα -ενοικιαζόμενα, κούριερ, διανομών φαγητού- τα οποία οδηγούνται από ενοικιαστές και διανομείς. Ο έλεγχος αναμένεται να οδηγήσει τόσο στη μεγαλύτερη ασφάλεια των ιδίων όσο και στον περιορισμό της ηχορρύπανσης. Στη συνέχεια, οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλες τις κατηγορίες των δικύκλων, που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 2.000.000.

Η επικείμενη απόφαση, που πρόκειται να εκδοθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ έως το Μάρτιο, θα καθιερώσει και στη χώρα μας τον τεχνικό έλεγχο των δικύκλων, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστρία.

Με τη θεσμοθέτηση αυτή προωθείται η καθιέρωση των περιοδικών τεχνικών ελέγχων και η τήρηση Κάρτας Τεχνικού Ελέγχου Δικύκλων (ΚΤΕΔ), τόσο για τα καινούργια δίκυκλα όσο και για τα μεταχειρισμένα. Προωθούνται ακόμη οι έλεγχοι πεδίου, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται από ειδικά κινητά συνεργεία στους δρόμους. Τα συνεργεία αυτά θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση υπό την εποπτεία των υπουργείων Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης και ΠΕΧΩΔΕ.

Όσο για το κόστος του εν λόγω ελέγχου, το παράβολο για τους ελέγχους των δικύκλων στα ΚΤΕΟ δεν θα ξεπερνά τα 15 ευρώ, ενώ η ΚΤΕΔ για τα καινούργια δίκυκλα θα εκδίδεται τέσσερα χρόνια μετά την αρχική έκδοση της άδειας κυκλοφορίας τους και θα ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια.

Η ΚΤΕΔ για τα μεταχειρισμένα δίκυκλα θα εκδίδεται αμέσως με την εισαγωγή τους στη χώρα και θα ανανεώνεται επίσης κάθε δύο χρόνια, ενώ ειδικά για τα ενοικιαζόμενα δίκυκλα θα ανανεώνεται κάθε χρόνο.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.