ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΝΚΑ: Προσοχή στις χρεώσεις πιστωτικών καρτών από ινστιτούτα και γυμναστήρια

09:50 - 18 Ιαν 2008 | Ατομικά Συμφέροντα
Φρένο στις χρεώσεις μέσω πιστωτικών καρτών με τις οποίες συνεχίζουν να επιβαρύνονται οι πελάτες των γυμναστηρίων και των ινστιτούτων αδυνατίσματος ακόμη και όταν διακόπτουν τη σύμβαση μαζί τους βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, ορίζοντας πλαφόν στις προκαταβολές που ζητούν τα κέντρα αδυνατίσματος- αισθητικής και τα γυμναστήρια από τους καταναλωτές.

Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να υπαναχωρήσουν εντός 30 ημερών από την επομένη της παραλαβής του πρωτότυπου της σύμβασης. Σε αυτή την περίπτωση η επιχείρηση υποχρεούται να επιστρέψει στον καταναλωτήτυχόν εισπραχθέντα χρηματικά ποσά ή να τον απαλλάξει από την πληρωμή δόσεων ή υπολοίπου οφειλής, που έχει χρεωθεί σε πιστωτική κάρτα και δεν αντιστοιχεί σε υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί.

Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι τράπεζες, οι οποίες θα στραφούν κατά της επιχείρησης για τη διεκδίκηση ποσών τα οποία ενδεχομένως της έχουν προκαταβάλει για υπηρεσίες που δεν παρασχέθηκαν, στην περίπτωση που η πληρωμή έγινε με τη χρήση πιστωτικής κάρτας

Τα βασικά σας δικαιώματα:

  • Εχετε δικαίωμα να ζητήσετε και είναι υποχρεωμένοι να σας δώσουν σε πρωτότυπο το έγγραφο της σύμβασης που υπογράψατε.
  • Η σύμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει: τα πλήρη στοιχεία της επιχείρησης (αριθμός άδειας λειτουργίας,επωνυμία, διεύθυνση, κ.λ.π), αναλυτική περιγραφή των προγραμμάτων που αυτή αφορά, τους όρους εκτέλεσης της σύμβασης, την συνολική επιβάρυνση του καταναλωτή, το δικαίωμα υπαναχώρησης, σε ξεχωριστό έντυπο, υπόδειγμα δήλωσης υπαναχώρησης του καταναλωτή,την δυνατότητα εξώδικης επίλυσης τυχόν διαφοράς του καταναλωτή με την επιχείρηση.
  • Αν αυτά τα στοιχεία δεν παρέχονται, τότε έχετε δικαίωμα να επικαλεστείτε την ακυρότητα της σύμβασης υπέρ σας.
  • Εχετε δικαίωμα να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση εντός 30 ημερών αναίτια.
  • Επιπλέον, έχετε δικαίωμα να καταγγείλετε τη σύμβαση και μετά την παρέλευση των 30 ημερών. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο υποχρεούστε να καταβάλετε το αντίτιμο των υπηρεσιών που σας έχουν παρασχεθεί. Επίσης οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να σας ζητήσουν αποζημίωση μέχρι 2,5% επί της αξίας του υπολοίπου ανεκτέλεστου προγράμματος, αλλά μόνο εφόσον αυτό προβλέπεται ρητά από την σύμβαση.
  • Προσοχή στις τυχόν παρεχόμενες εκπτώσεις. Ισχύουν και όταν υπαναχωρήσετε ή καταγγείλετε την σύμβαση. Απαγορεύεται οι επιχειρήσεις να επανακοστολογούν τις υπηρεσίες.
  • Εχετε δικαίωμα να αρνηθείτε την καταβολή προκαταβολής πάνω από το 2,5% του συμφωνηθέντος τιμήματος, εφόσον δεν έχετε ξεκινήσει την εκτέλεση των προγραμμάτων.
  • Οταν η πληρωμή του προγράμματος γίνεται με πίστωση (χρέωση πιστωτικής κάρτας) και θέλετε να υπαναχωρήσετε ή να καταγγείλετε τη σύμβαση, τότε μπορείτε να γνωστοποιήσετε εγγράφως την ενέργειά σας στην τράπεζα. Εκείνη οφείλει να διακόψει την είσπραξη υπόλοιπων οφειλών για υπηρεσίες που δεν σας παρασχέθηκαν. Οι μονάδες αδυνατίσματος και τα γυμναστήρια οφείλουν επίσης να ενημερώσουν τις τράπεζες και να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν εισπράξει.
  • Η επιστροφή των χρημάτων του καταναλωτή, λόγω υπαναχώρησης ή καταγγελίας της σύμβασης, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τις τράπεζες, θα πρέπει να γίνεται μέσα 30 ημέρες.
  • Αν ένα κέντρο αισθητικής ή γυμναστήριο πτωχεύσει ή διακόψει το πρόγραμμά του, τότε μέσω της τράπεζας οφείλετε να καταβάλετε μόνο το τίμημα που αντιστοιχεί στις υπηρεσίες που σας παρασχέθηκαν μέχρι τον χρόνο κατά τον οποίο υπήρχε η δυνατότητα παροχής των υπηρεσιών.

Η νέα Υπουργική Απόφαση για τα κέντρα αδυνατίσματος και τα γυμναστήρια, θέτει τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές στις σχέσεις τους με τους καταναλωτές. Το βασικότερο όλων όμως, είναι ότι θέτει ξεκάθαρα το δικαίωμα των καταναλωτών να υπαναχωρούν ή να καταγγέλλουν τις συμβάσεις αυτές, δικαίωμα το οποίο μέχρι τώρα παρέχονταν κατά βούληση και μάλιστα με όρους δυσμενείς και αποτρεπτικούς για τον καταναλωτή.

Παραμένει φυσικά στην κρίση των καταναλωτών η επιλογή αξιόπιστων ινστιτούτων και γυμναστηρίων, αλλά και η επιμελής ανάγνωση των όρων των συμβάσεων που υπογράφουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.