ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια «φωτεινή» ιδέα για εξοικονόμηση ενέργειας

13:29 - 21 Ιαν 2008 | Ατομικά Συμφέροντα
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως με το άνοιγμα ενός διακόπτη του ηλεκτρικού για το φωτισμό, όχι μόνο χάνετε χρήματα, αλλά συμβάλλετε, παρά τη θέλησή σας και στην αλλαγή του κλίματος; Και όμως μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάμπες πυρακτώσεως χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% της ενέργειας γίνεται θερμότητα και χάνεται. Μάλιστα το καλοκαίρι οι κοινοί λαμπτήρες αυξάνουν σημαντικά τη θερμοκρασία του δωματίου. Η Greenpeace μέσα από την ηλεκτρονική της σελίδα (www.greenpeace.org/greece) και από τη στήλη της, «Πράσινη Κατανάλωση» μας ενημερώνει πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήμα μέσα από αυτή την καθημερινή μας κίνηση.

Πολλοί έχουμε συναντήσει στην αγορά λαμπτήρες νέας τεχνολογίας που υπόσχονται εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά έχουμε διστάσει από την τιμή τους. Κι όμωε αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό, καθώς οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης καταναλώνουν 4 έως 5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8-15 φορές περισσότερο. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι τόσο μεγάλη ώστε μέσα σε λίγους μόνο μήνες γίνεται απόσβεση της αγοράς του οικονομικού λαμπτήρα. Έτσι στη συνέχεια, οι μειωμένοι λογαριασμοί ρεύματος μεταφράζονται σε καθαρό κέρδος, τόσο χρηματικό όσο και περιβαλλοντικό, καθώς κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομείται στη χώρα μας ισοδυναμεί με ένα κιλό λιγότερο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αν για παράδειγμα μια κοινή λάμπα πυρακτώσεως των 100W αντικατασταθεί από μια αντίστοιχης απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης (20W) τότε στη διάρκεια ζωής του οικονομικού λαμπτήρα ο καταναλωτής εξοικονομεί μέχρι 56 ευρώ. Παράλληλα, κατά μέσο όρο αποσοβείται η έλκυση 800 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τις Κλιματικές αλλαγές (Αστεροσκοπείο, Μάρτιος 2002), η αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων από λάμπες εξοικονόμησης στον οικιακό και τριτογενή τομέα (δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες), μπορεί να οδηγήσει το 2010 σε μειωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,4 εκατ. τόνους.

Για την ευρεία χρήση των λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης απαιτείται η ενημέρωση των πολιτών για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά τους οφέλη, αλλά και η παροχή κινήτρων έτσι ώστε το αρχικό τους κόστος να μην αποτελεί εμπόδιο. Την περίοδο 1996-8, ως αποτέλεσμα πιέσεων της Greenpeace η κυβέρνηση εφήρμοσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την αντικατάσταση λαμπτήρων στην Κρήτη, τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. Ο καταναλωτής μπορούσε να αγοράσει λαμπτήρες εξοικονόμησης σε σχετικά χαμηλή τιμή και να τους πληρώσει σε έξι δόσεις που χρεώνονταν στο λογαριασμό του ηλεκτρικού του. Παρά τον ατελή σχεδιασμό του προγράμματος αυτού, αντικαταστάθηκαν τελικά 121.000 συμβατικές λάμπες.

Η Greenpeace εκτιμά ότι με το σωστό σχεδιασμό ενός προγράμματος που περιλαμβάνει κίνητρα, ενηέρωση των καταναλωτών και σαφείς στόχους, σε λίγους μόνο μήνες στον τομέα της κατοικίας μπορούν να αντικατασταθούν ένα εκατομμύριο συμβατικοί λαμπτήρες από λάμπες εξοικονόμησης. Με ένα τέτοιο αποτέλσμα αποφεύγεται η έλκυση 800.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στηνατμόσφαιρα, ενώ γίνεται οικονομία ύψους 56 εκατ. ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτές τις ημέρες ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και η εταιρία Philips διοργανώνουν μια μεγάλη εκστρατεί για την εξοικονόμηση ενέργειας. Σε ένδειξη σεβασμού προς το περιβάλλον θα διανεμηθούν λοιπόν 50.000 λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Στις 26 Ιανουαρίου η διανομή θα γίνει σε Αθήνα, Πειραιά, Μαρούσι, Θεσσαλονίκη και Πτολεμαΐδα. Στις 2 Φεβρουαρίου σε Αγία Παρασκευή, Κορυδαλλό, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Πάτρα και Αλιβέρι.

Μέχρι στιγμής η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι πολύ μεγάλη, καθώς 122 δήμοι και κοινότητες της Αττικής και άλλοι 30 περιφερειακοί έχουν δεσμευτεί ότι θα χρησιμοποιήσουν λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.