ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι δείχνει η σύγκριση μερισματικών ομολόγων και αποδόσεων

10:06 - 07 Φεβ 2008 | Ατομικά Συμφέροντα
Οταν οι χρηματιστηριακές αγορές υποχωρούν, και ειδικά όταν η κερδοφορία των εισηγμένων αρχίζει και επιβραδύνεται σημαντικά, τότε είναι που οι κυνηγοί μερισμάτων, οι γνωστοί dividend investors, βγαίνουν για...ψώνια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μερίσματα είναι που δίνουν το σήμα για το ποιες μετοχές είναι ελκυστικές και όχι πλέον οι δείκτες p/e, καθώς ιστορικά εκείνες οι μετοχές που δείχνουν φθηνές με βάση τους πολλαπλασιαστές κερδών, σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της κερδοφορίας, είναι και αυτές που «σφυροκοπούνται» το περισσότερο.

Ετσι, σε ένα περιβάλλον ανάλογο με αυτό που μας περιμένει, δηλαδή το τέλος της εξαιρετικής κερδοφορίας των εισηγμένων και η αρχή του περιορισμού της, οι αναλυτές στρέφονται προς εκείνες τις μετοχές που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις και όχι προς αυτές που διαπραγματεύονται με χαμηλούς δείκτες p/e.

Εκτός αυτού, οι αναλυτές «κοιτούν» ακόμη πιο επίμονα προς την πλευρά εκείνων των μετοχών οι οποίες παρουσιάζουν μερισματικές αποδόσεις υψηλότερες από τις αποδόσεις των ομολόγων καθώς είναι ένας σημαντικός δείκτης πως οι μετοχές είναι πλέον πολύ φθηνές. Σήμερα, η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου, που είναι και το σημείο αναφοράς των ευρωπαϊκών ομολόγων, αγγίζει το 3,2%, ενώ η απόδοση του 2ετους αμερικάνικου ομολόγου δεν ξεπερνά το 2%.

Ρίχνοντας μια ματιά στις μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών μετοχών, θα δούμε ότι η ελληνική αγορά μπορεί και να αποτελέσει παράδεισο των dividend investors καθώς δεν είναι λίγες οι μετοχές των οποίων οι μερισματικές αποδόσεις όχι μόνο ξεπερνούν την απόδοση των αμερικάνικων ομολόγων αλλά κινούνται ακόμη υψηλότερα και από το 3,2% της απόδοσης των ομολόγων της Γηραιάς Ηπείρου, το οποίο είναι από μόνο του ένα πολύ ελκυστικό επίπεδο.

Στον πίνακα που παραθέτουμε, βλέπουμε πως από τον FTSE-20 ξεχωρίζουν οι : Marfin Investment Group με μερισματική απόδοση 31,12%, Motor Oil με 9,35%, OΠΑΠ με 7,01%, Ταχ. Ταμιευτήριο με 6%, Marfin Popoular με 5,08%, ΕΛΠΕ με 4,59%, Eurobank με 4,31%, Alpha Bank με

Από τον 40άρη υψηλές μερισματικές αποδόσεις προσφέρουν οι :Εurobank Properties ( 6,94%), Χαλκόρ ( 4,13%), Intracom ( 4,02%), Μηχανική ( 3,68%), Proton ( 3,50%), Μαϊλλης ( 3,45%), S&B ( 3,33%), Μέτκα ( 3,2%), Blue Star και Ιασώ ( 3,16%) και Σίδενορ ( 3,09%).

Τέλος από τον 80άρη ξεχωρίζουν οι: Μοτοδυναμική ( 8,17%), Newsphone Hellas ( 7,5%), KAE ( 6,59%), Inform Λύκος ( 6,36%), Σίδμα ( 6,31%), Ηρακλής ( 6,25%), Intertech ( 5,7%), FHL ( 5,45%), Καλπίνης-Σίμος ( 5,42%), Βyte ( 4,25%), Nexans ( 4,19%), Κego ( 3,83%), Ελτράκ ( 3,77%), Everest ( 3,74%), Αστικά Ακίνητα ( 3,55%), Δρομέας ( 3,47%) και Ετέμ ( 3,16%).

Εχοντας λοιπόν εξετάσει τις μετοχές που μπορούν να αποτελέσουν καταφύγια στην επιδείνωση της εικόνας της εταιρικής κερδοφορίας που αναμένεται να «χτυπήσει» όλο το μήκος των αγορών, αξίζει να σημειώσουμε πως οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντίθετα με την τιμή τους. Αρα δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε, γνωρίζοντας κιόλας πως το τελευταίο διάστημα τα ομόλογα έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, μήπως τελικά τα ομόλογα είναι υπερτιμημένα, γι αυτό και βλέπουμε τόσο χαμηλές αποδόσεις, ή μήπως όντως οι μετοχές έχουν φτάσει σε επίπεδα ... πάτου.

Με άλλα λόγια το ότι οι μετοχές είναι πιο ελκυστικές σήμερα από τα ομόλογα, δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι ο μόνος δρόμος για τις μετοχές είναι η άνοδος. Μπορεί να σημαίνει ότι τα ομόλογα απλά έχουν υπερτιμηθεί χωρίς απαραίτητα να σημαίνει πως οι μετοχές έχουν πιάσει πάτο.

Οπως και να χει, δεν μπορούμε να μην «υπερηφανευόμαστε» πως οι μερισματικές αποδόσεις της τάξης του 4%, 5%, 6% ακόμα και 8%, όπως αυτές που εμφανίζουν πολλές ελληνικές μετοχές, δεν είναι από μόνες τους μαγνήτης τοποθετήσεων.

Κ. Ελευθερίου

*Τα στοιχεία που παρατίθενται αφορούν στα μερίσματα της χρήσης 2006

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.