ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενοικίαση αυτοκινήτου, προσοχή στα... ψιλά γράμματα

09:58 - 03 Μαρ 2008 | Ατομικά Συμφέροντα
Μόλις λίγες ημέρες μας χωρίζουν από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και οι περισσότεροι θα έχουν σχεδιάσει να εκδράμουν σε κοντινούς ή και και πιο μακρινούς προορισμούς. Εάν λοιπόν θέλετε να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερες ξέγνοιαστες βόλτες σας, η ενοικίαση του αυτοκινήτου είναι μια εύκολη λύση.

Επειδή όμως οι επιτήδειοι καραδοκούν, μια πιο προσεκτική ματιά στα…ψιλά γράμματα απαιτείται από μέρους μας πριν την υπογραφή της οποιασδήποτε σύμβασης ενοικίασης. Ο νέος ΙΝΚΑ (www.newinka.gr) μας παραθέτει ένα αναλυτικό κατάλογο για το τι θα πρέπει να προσέξουμε.

Πριν την υπογραφή της σύμβασης

- Να διαβάζετε προσεκτικά τους όρους της σύμβασης και τα ψιλά γράμματα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στους όρους εκείνους που αφορούν στα διάφορα μέρη του οχήματος, που δεν καλύπτονται από την ασφάλεια του αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος ή φθοράς.

- Να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που έχετε υπογράψει σύμβαση με την οποία δέχεστε να πληρώνετε ένα συγκεκριμένο ποσό την ημέρα ως ασφαλιστική κάλυψη για το όχημα, δεν πρέπει να χρεωθείτε επιπλέον στο τέλος της μίσθωσης σε περίπτωση που έχει προκληθεί φθορά στο αυτοκίνητο.

- Να ελέγξετε μαζί με τον υπεύθυνο της εταιρίας την κατάσταση του οχήματος και να φροντίσετε να συμπληρωθεί μπροστά σας το έγγραφο με τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που τυχόν διαπιστωθούν.

- Αν υπάρχουν μεγάλα κενά στη σύμβαση, διαγράψτε τα ώστε να μην μπορεί να προστεθεί κατά την απουσία σας νέος όρος από την εταιρία.

- Σε περίπτωση που η κράτηση έγινε μέσω internet, κρατήστε όλη την αλληλογραφία που έχετε ανταλλάξει με την εταιρία, στην οποία αναφέρεται το συμφωνηθέν ποσό καθώς και ο χρόνος της μίσθωσης.

Τι να προσέξετε όταν επιστρέψετε το όχημα

- Να ζητήσετε απόδειξη ή τιμολόγιο έτσι ώστε να έχετε στην κατοχή σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα σε περίπτωση ατυχήματος ή σε περίπτωση που προκύψει διαφωνία στον υπολογισμό της συνολικής τιμής του μισθώματος.

- Λόγω του ότι στο τέλος της μίσθωσης είναι πιθανόν να προκύψουν νέες χρεώσεις (για καταστροφή ελαστικών, παράταση ενοικίασης), είναι σύνηθες οι εταιρίες αυτοκινήτων να δεσμεύουν κάποια χρήματα από την πιστωτική κάρτα του μισθωτή ως εγγύηση. Σε αυτή την περίπτωση προσέξτε το ακριβές ποσό με το οποίο θα χρεωθεί η κάρτα σας. Όταν η περίοδος μίσθωσης τελειώνει νωρίτερα και δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω χρεώσεις, τα χρήματα της εγγύησης πρέπει να επιστρέφονται στον μισθωτή.

- Να διαβάσετε προσεκτικά την αναφορά που συμπληρώνετε κατά την παράδοση του αυτοκινήτου και να παρατηρήσετε εάν υπάρχουν μεγάλα κενά στη φόρμα. Εάν υπάρχουν φροντίστε να τα διαγράψετε.

Σε περίπτωση ατυχήματος

- Φωτογραφήστε το όχημα έτσι ώστε να φαίνονται καθαρά οι ζημίες.

Η εταιρία ενοικίασης θα αναλάβει τις επισκευές του οχήματος και μόνο αν οι ζημίες δεν καλύπτονται από την ασφάλεια θα κληθείτε να πληρώσετε.

- Ζητήστε αντίγραφα τιμολογίων για την επισκευή καθώς και για τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών, έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγξετε τα ποσά που σας ζητήθηκαν.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.