ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ισχύει για την αυτοπεραίωση!

09:58 - 13 Μαρ 2008 | Ατομικά Συμφέροντα
«Δόκανο» σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα προσπαθήσουν να μπουν από την... πίσω πόρτα στην διαδικασία της αυτοπεραίωσης, προκειμένου να αποφύγουν τον τακτικό έλεγχο της Εφορίας, στήνει το υπουργείο Οικονομικών. Με αναλυτικό εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις Δ.Ο.Υ εφιστά την προσοχή των εφοριακών υπαλλήλων στους επιτηδευματίες οι οποίοι θα εισέλθουν διακριτικά στην διαδικασία της αυτορρύθμισης.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι εφοριακοί θα πρέπει να «τσεκάρουν» και τις φορολογικές δηλώσεις οι οποίες μπορεί μεν να υποβάλλονται εμπρόθεσμα πλην όμως οι ασκούμενες δραστηριότητες είναι μη υπαγόμενες στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών εξαιρούνται της περαίωσης:

1. Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τις οποίες διαπιστώνεται ότι δεν έχουν προσδιορισθεί ορθά τα λογιστικά κέρδη κατά τις ισχύουσες διατάξεις βάσει βιβλίων και στοιχείων, όπως υπήρχε υποχρέωση.

Συνεπώς, δηλώσεις με εκπεσθείσες δαπάνες οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία αλλά δεν είναι εκπιπτόμενες εκ του νόμου ή έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία χωρίς νόμιμη αιτιολογία ή παραστατικά ή δεν έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία κ.λπ. εξαιρούνται γενικώς της περαίωσης.

β) Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τις οποίες διαπιστώνεται ότι δεν είναι ακριβείς γενικώς σε σχέση με τα δεδομένα των πάσης φύσεως βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων, καθώς και των στοιχείων.

Συνεπώς, δηλώσεις με λανθασμένη μεταφορά των ακαθάριστων εν γένει εσόδων ή οποιωνδήποτε άλλων δεδομένων από τα βιβλία και στοιχεία ή εφαρμογή λανθασμένων συντελεστών καθαρού κέρδους, όπου συντρέχει τέτοια περίπτωση, ή λανθασμένο γενικώς προσδιορισμό των καθαρών κερδών και του φόρου βάσει βιβλίων και στοιχείων εξαιρούνται γενικώς της περαίωσης.

Επίσης, εφόσον με βάση τις εγγραφές στα τυχόν τηρούμενα πρόσθετα βιβλία διαπιστώνεται η μη έκδοση των προβλεπόμενων στοιχείων εσόδων, τότε η οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος εξαιρείται της περαίωσης.

γ) Δηλώσεις Φ.Π.Α. που είναι ανακριβείς γενικώς βάσει των δεδομένων των βιβλίων και στοιχείων είτε από πλευράς φόρου εκροών (λόγω π.χ μη υπαγωγής στο φόρο υποκείμενων σ΄ αυτόν εκροών) είτε από πλευράς φόρου εισροών (λόγω π.χ. έκπτωσης φόρου εισροών χωρίς να υφίσταται τέτοιο δικαίωμα) είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, πάντα όμως βάσει των δεδομένων των βιβλίων και στοιχείων.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η εξαίρεση από την περαίωση είτε της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος είτε της δήλωσης Φ.Π.Α. συνεπάγεται την εξαίρεση συνολικά της οικείας χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση που κατά το χρόνο της περαίωσης, υπάρχουν ήδη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. οποιαδήποτε γενικώς επιβαρυντικά στοιχεία που δεν έχουν ελεγχθεί ή αξιοποιηθεί, τότε για τα στοιχεία αυτά, κατά ρητή πρόβλεψη του νόμου, υπάρχει δικαίωμα έκδοσης συμπληρωματικών φύλλων ελέγχου ή πράξεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.