ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μπούσουλας» για να μη χαθείτε στο λαβύρινθο της φορολογικής δήλωσης

07:13 - 21 Μαρ 2008 | Ατομικά Συμφέροντα
Είστε ιδιοκτήτης ακινήτου και θέλετε να μάθετε εάν υπάγεστε στο ενιαίο τέλος κατοχήςαλλά και πως υπολογίζεται;Έχετε ξεχάσει το «χαρτοβασίλειο» των δικαιολογητικώνπου και φέτος πρέπει να επισυνάψετε με την φορολογικής σας δήλωση προκειμένου να μειώσετε το τελικό ποσό του φόρου;Αναρωτιέστε πως υπολογίζεται ο φόρος μεταβίβασης ενός ακινήτου;

Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα που όπως έχει διαπιστωθεί ταλανίζουν καθημερινά τους φορολογούμενους «απαντά» ο φορολογικός οδηγός που συνέταξε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό εγχειρίδιο στόχος του οποίου είναι η καλύτερη ενημέρωση των φορολογουμένων πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με την φορολογία εισοδήματος, κεφαλαίου και τον ΦΠΑ που λόγω της πολυπλοκότητας της φορολογικής νομοθεσίας αποτελούν και τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τους πολίτες.

 

Αναλυτικότερα:

 

1. Ποια δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τις εκπιπτόμενες δαπάνες;

 

Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συνυποβάλλονται κατά περίπτωση τα εξής δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύεται η πραγματοποίηση από το φορολογούμενο των δαπανών, τις οποίες αυτός επικαλείται για έκπτωση από το εισόδημά του ή μείωση του φόρου που προκύπτει σ’ αυτό, για:

 

ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

 

Α. Αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τον εκμισθωτή ή το νόμιμο εκπρόσωπό του. Αντί των οικείων αποδείξεων καταβολής ενοικίου, ο φορολογούμενος δικαιούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, από την οποία να προκύπτει το ποσό του ενοικίου που καταβλήθηκε από αυτόν για κύρια κατοικία του ιδίου και της οικογένειάς του, ως και τα στοιχεία των δικαιούχων στους οποίους το κατέβαλε και τον αριθμό του φορολογικού μητρώου των εκμισθωτών. Ποσοστό 20% της δαπάνης ενοικίου, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ, μειώνει το συνολικό φόρο. Η μείωση αυτή αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή. Αν πρόκειται για εκμισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πληρεξουσίου ή του νόμιμου εκπροσώπου τους. Για τους ανήλικους εκμισθωτές, που δεν έχουν ΑΦΜ, αναγράφεται ο ΑΦΜ του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου.

 

Β. Για την απόδειξη της δαπάνης που καταβλήθηκε για ενοίκιο κύριας κατοικίας από το φορολογούμενο εφόσον η ηλικία του είναι μέχρι 40 ετών, σε περίπτωση εγκατάστασης από το έτος 2005 και μετά στην περιφέρεια, είτε ο φορολογούμενος προέρχεται από τον τόπο στον οποίο εγκαθίσταται, είτε μετακινείται από τους νομούς Αττικής ή Θεσσαλονίκης ή από άλλο τόπο της περιφέρειας, απαιτούνται εκτός των αποδείξεων κλπ. όπως αναφέρεται παραπάνω φωτοαντίγραφο της ταυτότητας του φορολογουμένου που έχει υπογράψει το μισθωτήριο συμβόλαιο και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι από το έτος 2005 και μετά (ακριβής ημερομηνία) μετεγκαταστάθηκε ο φορολογούμενος από το νομό Αττικής ή Θεσσαλονίκης στην επαρχία ή μετακινήθηκε από έναν τόπο της επαρχίας σε άλλο.

 

Γ. Για την απόδειξη της δαπάνης ενοικίου στην περίπτωση μίσθωσης κύριας κατοικίας από υπάλληλο στον τόπο όπου μετατέθηκε από το έτος 2005 και μετά, εφόσον εκμίσθωσε την ιδιόκτητη κατοικία του στον τόπο απ’ όπου μετατέθηκε, υποβάλλονται:

 

α) Τα δικαιολογητικά της δαπάνης ενοικίου, όπως αναφέρονται παραπάνω.

 

β) Αντίγραφο της απόφασης μετάθεσης προκειμένου για δημόσιο υπάλληλο ή βεβαίωση του εργοδότη ότι δόθηκε εντολή μετάθεσης προκειμένου για ιδιωτικό υπάλληλο.

 

γ) Υπεύθυνη δήλωση ότι μέχρι το χρόνο της μετάθεσης κατοικούσε στην ιδιόκτητη κατοικία του στον τόπο απ’ όπου μετατέθηκε από το έτος 2005 και μετά, την οποία εκμίσθωσε μετά το χρόνο της μετάθεσης και ότι απέκτησε εισόδημα από αυτή, μέσα στη χρήση 2007 και για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.

 

Στις περιπτώσεις Β’ & Γ’ αναγνωρίζεται για έκπτωση από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου ποσό ενοικίου μέχρι 300 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή μέχρι 3.600 ευρώ το έτος.

 

Όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα, ανεξάρτητα από το ύψος τους, δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή.

 

ΔΑΠΑΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

 

Για την απόδειξη της κα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.