ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες αποδείξεις δεν «περνάνε» στην εφορία

09:54 - 10 Απρ 2008 | Ατομικά Συμφέροντα
Δυσμενέστατο καθίσταται από φέτος το καθεστώς των εκπτώσεων φόρου για 5,5 εκατ. φορολογούμενους καθώς πλέον η Εφορία δεν θα προβαίνει σε μεταφορά δαπανών από σύζυγο σε σύζυγο στην περίπτωση που το εισόδημα κάποιου εκ των δύο δεν επαρκεί, αφήνοντας τους έτσι φορολογικά «ακάλυπτους».

Παράλληλα, περιορίζεται αισθητά το εύρος των αποδείξεων που μπορούν να επικαλεστούν οι φορολογούμενοι προκειμένου να τύχουν έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα τους, μέχρι του ποσού των 8.000 ευρώ.

Ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πέρυσι το καλοκαίρι είχε κάνει «σημαία» το μέτρο της έκπτωσης του φόρου έως 40% με τη συλλογή αποδείξεων, η διευκρινιστικής εγκύκλιος που εξεδόθη χθες «κόβει» μια σειρά από δαπάνες προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων.

Έτσι η λίστα των εκπιπτόμενων δαπανών καθίσταται «φτωχότερη» για τους φορολογούμενους καθώς η εφορία δεν θα αναγνωρίζει δαπάνες που αφορούν γεύματα σε εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης (φαστ φουντ) και σε εστιατόρια που βρίσκονται μέσα σε ξενοδοχεία και πλοία.

Επίσης δεν αναγνωρίζεται η έκπτωση της δαπάνης σε καφενεία - κυλικεία, καφενεία με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, κέντρα εκμετάλλευσης αυτόματων μηχανικών παιγνίων, καφωδεία, ντίσκο, καντίνες, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοζαχαροπλαστεία, καφεζαχαροπλαστεία ή καφετέριες με υπηρεσίες χρήσης διαδικτύου,επιχειρήσεις εκμετάλλευσης σφαιριστηρίου, ψυχαγωγικών παιχνιδιών (μπιλιάρδα, ποδοσφαιράκια κ.λ.π.), επιχειρήσεις εκμετάλλευσης μπόουλινγκ,επιχειρήσεις εκμετάλλευσης γηπέδων (5χ5, 8χ8 κ.λ.π.) ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης,επιχειρήσεις εκμετάλλευσης παγοδρομίουκαι καρτ,επιχειρήσεις εκμετάλλευσης αθλημάτων και αθλοπαιδιών (χιονοδρομία, ιππασία, βόλεϋ, επιτραπέζια αντισφαίριση, γκολφ, πόλο, κωπηλασία, γουότερ πόλο, θαλάσσιο σκι, καταδύσεις, αναρριχήσεις, ράφτινγκ, καγιάκ, σέρφινγκ, κανώ, σκοποβολή κ.λ.π., επιχειρήσεις εκμετάλλευσης λούνα παρκ, γουώτερ παρκ (νεροτσουλίθρες)και συναφών χώρων, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης παιδότοπου, καθώς και επιχειρήσεις εκμετάλλευσηςθεάτρου, κινηματογράφουκαι λοιπών δημοσίων θεαμάτων.

Αντίθετα, προβλέπεται έκπτωση έως και 40% από το φορολογητέο εισόδημα του υπόχρεου και μέχρι 8.000 ευρώ για τις εξής κατηγορίες δαπανών:

1. Δαπάνες δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων, καθώς και δαπάνες σε ταβέρνες και εστιατόρια

2. Δαπάνη που καταβάλλεται σε μεσίτες ακινήτων, ωδεία, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ,

3. Δαπάνη που καταβάλλεται για παροχή υπηρεσιών επισκευής κλιματισμού (ψύξης -θέρμανσης) και εξαερισμού,

4. Δαπάνη που καταβάλλεται για παροχή υπηρεσιών σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση οικοδομών.

Σύμφωνα με την διευκρινιστική εγκύκλιο το ποσό των δαπανών αυτών υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους και εκπίπτει από το συνολικό τους εισόδημα, εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική τους δήλωση.

Ο επιμερισμός του ποσού αυτού στους δύο συζύγους γίνεται ανάλογα με το φορολογούμενο και όχι με το απαλλασσόμενο εισόδημα.

«Μελανό» σημείο για τους φορολογούμενους αποτελεί το γεγονός ότι το ποσό της έκπτωσης δεν μεταφέρεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο όταν στην περίπτωση που το εισόδημα κάποιου εκ των δύο δεν επαρκεί.

Παράδειγμα:

Έστω ότι φορολογούμενοςδηλώνει με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωσή του συνολικό ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ (25.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 5.000 ευρώ απαλλασσόμενο και αυτοτελώς φορολογούμενο εισόδημα) και η σύζυγός του 12.600 ευρώ από εκμίσθωση ακινήτων.

Επίσης, δηλώνεται συνολικό ποσό δαπανών 22.200 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν κι από τους δύο συζύγους κατά τη διάρκεια τους έτους.

Ειδικότερα καταβλήθηκαν για:

-δαπάνες επισκευής και συντήρησης ιδιοκατοικούμενης οικοδομής: 12.000 ευρώ

-παροχή υπηρεσίας μεσίτη 2.000 ευρώ

- λογοθεραπεία τέκνου 1.000 ευρώ

- επισκευή κλιματιστικού 200 ευρώ

- ωδεία τέκνων 1.000 ευρώ

- κέντρα αδυνατίσματος 3.000 ευρώ

- γυμναστήρια 400 ευρώ

- κομμωτήρια 600 ευρώ

-ταβέρνες- εστιατόρια 2.000 ευρώ

 Σύνολο 22.20

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.