ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάντε τα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ οικολογικά

09:50 - 11 Απρ 2008 | Ατομικά Συμφέροντα
Από τη Δευτέρα 14 Απριλίου ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα αντικατάστασης των πλαστικών σακούλων στα σούπερ μάρκετ με άλλες φιλικές προς στο περιβάλλον.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης υπέγραψε πριν από λίγο καιρό μνημόνιο συνεργασίας με εκπροσώπους εννέα αλυσίδων σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε., Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ Α.Ε.Ε., Αφοί Βερόπουλοι Α.Ε.Β.Ε., Bazaar Α.Ε., Γαλαξίας, Carrefour Μαρινόπουλος Α.Ε., Dia Hellas, My Market της ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε. και Σκλαβενίτης) με σκοπό να αντικατασταθούν οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται καθημερινά από όλους μας με άλλες οικολογικές.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα τρίμηνο από τις 14 Απριλίου. Αν τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά, θα εφαρμοστεί ευρύτερα σε μόνιμη βάση από τον Ιούνιο.

Ο πελάτης θα αγοράζει τη νέα, βιοσιασπώμενη σακούλα σε τιμή κόστους, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ. Οι βιοδιασπώμενες σακούλες που παράγονται από φυσικά υλικά θα είναι πολλών χρήσεων.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων εντάσσεται στις προσπάθειες του C40, ενός δικτύου μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο που δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή σε συνεργασία με την πρωτοβουλία του Αμερικανού πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται περίπου 11 εκατ. πλαστικές σακούλες ετησίως, ενώ κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη περίπου 4 δισ. σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια. Για να λιώσει μια σακούλα από πλαστικό μπορεί να απαιτηθούν από 500 έως 1.000 χρόνια.

Επειδή λοιπόν, όπως βλέπουμε οι αριθμοί είναι επικίνδυνα μεγάλοι, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να υποδεχθούμε «θερμά» ένα μέτρο που εφαρμόζεται με επιτυχία στις περισσότερες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και να δείξουμε την οικολογική μας ευαισθησία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.