ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόστιμα «φωτιά» για τους.. "ξεχασιάρηδες"!

09:49 - 14 Απρ 2008 | Ατομικά Συμφέροντα
Με συντελεστή 0,6% θα φορολογηθεί η αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε, ΑΕ), για τις οποίες από τις 15 Μαϊου θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι ημερομηνίες για την υποβολή της δήλωσης του ενιαίου τέλους ακινήτων (ΕΤΑΚ).

Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα ξεχάσουν να υποβάλλουν δήλωση ΕΤΑΚ ή υποβάλουν ανακριβή δήλωση τότε θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα «τσουχτερά» πρόστιμα της Εφορίας τα οποία αυξάνουν μέχρι και 200%.

Βέβαια οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων δεν τελειώνουν με την υποβολή των δηλώσεων ΕΤΑΚ καθώς από τις 30 Ιουνίου θα αρχίσουν να «εκπνέουν» οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων ακινήτων (έντυπο Ε9) για το φετινό έτος. Για τα φυσικά πρόσωπα η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Ε9 λήγει στις 18 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων στο οποίο υποχρεούται να πληρώσουν φέτος όλα τα Φυσικά και τα Νομικά Πρόσωπα ήρθε σε αντικατάσταση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) στον οποίο υπάγονταν όλοι οι προηγούμενοι υπόχρεοι με ακίνητη περιουσία άνω των 243.600 ευρώ.

Με εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις Εφορίες παρέχει αναλυτικές διευκρινήσεις για την επιβολή του ενιαίου τέλους ακινήτων των νομικών προσώπων. Προηγήθηκε η εγκύκλιος με το πλήθος των δικαιολογητικών που θα πρέπει να επισυνάψουν τα Νομικά Πρόσωπα για τις περιπτώσεις που συντρέχει λόγος απαλλαγής ενός ακινήτου από τον φόρο, όπως για παράδειγμα ότανπρόκειται για δασική έκταση.

Ειδικότερα: Σε τέλος υπόκειται κάθε νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την έδρα του, για την ακίνητη περιουσία του, που βρίσκεται στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, ανεξάρτητα από τις μεταβολές που τυχόν επέλθουν κατά τη διάρκεια του έτους αυτού.

Παράδειγμα. Ανώνυμη Εταιρεία την 1η Ιανουαρίου του 2008, έχει στην κυριότητά της μία επαγγελματική στέγη. Στις 7 Ιανουαρίου την μεταβιβάζει σε φυσικό πρόσωπο. Υπόχρεη σε Ε.Τ.ΑΚ. για το έτος 2008 είναι η εταιρεία. Το φυσικό πρόσωπο θα καταβάλει Ε.Τ.ΑΚ. για το ακίνητο αυτό το έτος 2009, εφόσον το έχει στην κατοχή του την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας. Για τις ανάγκες εφαρμογής της φορολογίας αυτής θεωρείται ότι τα ακίνητα ανήκουν στο νομικό πρόσωπο:

* Από την ημερομηνία σύνταξης του οριστικού συμβολαίου, ανεξάρτητα από τη μεταγραφή του

*Σε περίπτωση επιδικίας από την ημερομηνία τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης με την οποία καταδικάστηκε κάποιος σε δήλωση βουλήσεως ή με την οποία αναγνωρίστηκε δικαίωμα κυριότητας ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία ανεξάρτητα από τη μεταγραφή του,

* Σε περίπτωση πλειστηριασμού, από την ημερομηνία σύνταξης της κατακυρωτικής έκθεσης,

* Σε περίπτωση προσυμφώνου μεταβίβασης ακινήτου με δικαίωμα αυτοσύμβασης  από την ημερομηνία σύνταξης του προσυμφώνου εφόσον αγοραστής είναι το νομικό πρόσωπο,

* Σε περίπτωση επίδικων ακινήτων εφόσον κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, έχει τη νομή το νομικό πρόσωπο.

Σε περίπτωση που νομικό πρόσωπο έχει κηρυχθεί σε πτώχευση υπόχρεος για την καταβολή του Ε.Τ.ΑΚ. είναι ο σύνδικος της πτώχευσης, για την πτωχευτική ακίνητη περιουσία. Εφόσον νομικό πρόσωπο έχει οριστεί εκτελεστής διαθήκης είναι υπόχρεο σε καταβολή του Ε.ΤΑΚ. για την κληρονομιαία περιουσία για όσο διάστημα τη διαχειρίζεται και τη διοικεί.

Τέλος σε περιπτώσεις που έχει συναφθεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης υπόχρεος στην καταβολή του Ε.Τ.ΑΚ. είναι ο μισθωτής των ακινήτων για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση.

Προσδιορισμός αξίας ακινήτων νομικών προσώπων

Για τον υπολογισμό του ε για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, η αξία τους υπολογίζεται με βάση το σύστημα αυτό.

Για τα ακίνητα στα οποία υπάρχουν κτίσματα και βρίσκονται σε περιοχές που δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, η αξία των κτισμάτων υπολογίζεται με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ η αξία του οικοπέδου με βάση τα συγκριτικά στοιχεία που υπάρχουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Στα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εφαρμόζεται η Αντικειμενική Αξία Γης.

Ο προσδιορισμός της αξίας της επικαρπίας, ανεξάρτητα αν αυτή είναι ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή ισόβια, γίνεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 15 και του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 5 του

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.