ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πισσαρίδης: Παιδεία, εγγυήσεις για εργασία κι ευελιξία η συνταγή για την ανεργία των νέων

10:01 - 13 Ιουλ 2013 | Εργασιακά
Πισσαρίδης: Παιδεία, εγγυήσεις για εργασία κι ευελιξία η συνταγή για την ανεργία των νέων
Η επένδυση στην εκπαίδευση, με δαπάνες μάλιστα που δε θα εγγράφονται στο έλλειμμα, αλλά και η προσφορά εγγυήσεων για θέσεις εργασίας που απευθύνονται σε νέους μπορούν να δώσουν διέξοδο στο πρόβλημα της καλπάζουσας ανεργίας στις ηλικίες 15 - 24 σύμφωνα με τον καθηγητή στο LSE και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη ο οποίος μίλησε σε ειδική εκδήλωση του ΚΕΠΕ.

"Σε περιόδους κρίσης ακόμα και σε ανοικτές αγορές εργασίας δεν μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας  γιαυτό οι εγγυήσεις
ότι θα υπάρχει δουλειά είναι η καλύτερη πολιτική επιλογή, Όχι η εγγύηση εισοδήματος αλλά η εγγύηση για εύρεση εργασίας" τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος και τάχθηκε υπέρ του γερμανικού μοντέλου που συνδυάζει τη σχέση την εργασία με την εκπαίδευση.

Παράλληλα χαρακτήρισε ανεπαρκές το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης των νέων, που δημοσιοποιήθηκε κατά την τελευταία σύνοδο. "Τα 8 δισεκ για εγγυήσεις θέσεων εργασίας είναι πολύ λίγα σε σχέση με όσα δίνουμε για τράπεζες" τόνισε, αλλά παραδέχτηκε ότι η επιλογή αυτού του μέτρου κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

 

Spain-unemployment---peop-008

Παράλληλα κάλεσε τα κράτη, που αντιμετωπίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους μέρους, να στηρίξουν προγράμματα εκπαίδευσης, να στρέψουν τους νέους στις σπουδές, καθώς αυτό παρατείνει την παραμονή τους εκτός αγοράς εργασίας και λειτουργεί ευεργετικά στην αύξηση της παραγωγικότητας σε βάθος χρόνου. Μάλιστα σημείωσε ότι οι δαπάνες παιδείας αυτές να μένουν εκτός του εθνικού προυπολογισμόυ κι άρα εκτός δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ο κ. Πισαρίδης, παράλληλα τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς εργασίας με άρση διοικητικών περιορισμών, προστατευτικών μέτρων αλλά και διαφοροποίησης των κατώτατων μισθων μεταξύ νέων εργαζόμενων και παλαιότερων.

"Η ευελιξία είναι απαραίτητη για τουε νέους ώστε να μπορούν να αποκτούν εμπειρίες όσο γίνεται περισσότερο. Οι περισσότερες επιλογές στην εργασία, η κινητοκότητα προσφέρει περισσότερες εμπειρίες. Ο προστατευσμός δε βοηθά την κινητικότητα. Εάν θες να βοηθήσεις τουε νέους πρέπει να συμβαλλεις στην άρση εμποδίων. Στο πλαίσιο αυτο οι πολιτικές πρέπει να περιλαμβάνουν την διαμόρφωση διαφορετικού μειωμένου μίνιμουμ μισθού για τους νέους, ευκολία στη δημιουργία επιχειρήσεων, άρση εμποδίων στη είσοδο αγοράς εργασίας. Αυτα, βέβαια, δεν αρέσουν στους άλλους εργαζόμενους" τόνισε. Πάντως εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι επιλογή της ευλιξίας στην αγορά εργασίας αποδίδει τα μέγιστα σε περιόδους ανάπτυξης κι όχι σε περιόδους ύφεσης και μειωμένης ρευστότητας.

 

Youth-groups-in-Madrid-pr-006


Στις 10 Αυγούστου η απόφαση για το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου


Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ, Πισσαρίδης σημείωσε ότι η τρόικα αναμένται τηνε ρχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο για συζητήσεις με την Κεντρική Τράπεζα για το θέμα του τραπεζικού συστήματος. Εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ανέφερε ότι στις 10/8 θα ανκοινωθεί το ύψος του κουρέματος για την Τράπεζα Κύπρου, κάτι που το χαρακτήρισε σημαντικό, ώστε να ποκατασταθεί η λειτουργία του πιστωτικού συστήματος στο νησί και να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης των περισορισμών.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:34 - 15 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.