ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

380.000 οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απειλούνται με κατασχέσεις ακόμα και για 500 ευρώ

23:04 - 04 Σεπ 2013 | Εργασιακά
Ο ΟΑΕΕ αδυνατεί να προχωρήσει σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων, καθώς το σύστημα μηχανογράφησης δεν είναι έτοιμο.

Στους 380.000 οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απειλούνται με κατασχέσεις από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Τα ειδοποιητήρια τους προειδοποιούν ότι αν δεν πληρώσουν σε 20 ημέρες θα γίνει κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Τα πρώτα 100.000 εστάλησαν πέρσι τον Αύγουστο. Φέτος έχουν σταλεί 280.000 σημειώματα που ενημερώνουν για οφειλή ακόμα και 500 ευρώ, ικανή όμως να οδηγήσει ακόμα και σε κατάσχεση.

Αντιδρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Για εκβιασμό κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και υποστηρίζουν ότι δεν πληρώνουν γιατί πραγματικά αδυνατούν. Τα ειδοποιητήρια κατασχέσεων θα είναι η ταφόπλακά τους, αναφέρουν.

Η διαδικασία

H διαδικασία προβλέπει ότι μόλις η οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη, το ταμείο θα στέλνει μέσα σε 30 ημέρες στο ειδικό κέντρο την πράξη βεβαίωσης, στη συνέχεια θα διαχωρίζονται οι εισπράξιμες οφειλές από τις μη εισπράξιμες. Το κέντρο θα ενημερώνει τον ασφαλισμένο για την οφειλή, ο οποίος θα έχει προθεσμία 20 ημερών να ρυθμίσει ή να εξοφλήσει, αν δεν το κάνει θα είναι αντιμέτωπος με κατασχέσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

oaee650 260613

Αδυναμία ρύθμισης από τον ΟΑΕΕ

Εν τω μεταξύ, μπορεί ο ΟΑΕΕ να έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα την αποστολή των ειδοποιητηρίων κατασχέσεων, όμως δεν έχει θέσει ακόμη σε πλήρη εφαρμογή τις δύο παράλληλες ρυθμίσεις, για οφειλές του 2013 αλλά και για τις παλαιότερες καθώς δεν ήταν έτοιμο το σύστημα μηχανογράφησης. Πολλοί ήταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που με τα ειδοποιητήρια στο χέρι ζητούσαν να προχωρήσουν σε ρύθμιση ωστόσο αυτό δεν ήταν δυνατό. Μάλιστα η σχετική εγκύκλιος εστάλη σήμερα μόλις στα υποκαταστήματα του ταμείου .

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:23 - 05 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.