ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΚΑ: Ασφαλισμένοι μόνο όταν τα ένσημα έχουν πληρωθεί

10:34 - 09 Ιουλ 2014 | Εργασιακά
ΙΚΑ: Ασφαλισμένοι μόνο όταν τα ένσημα έχουν πληρωθεί
«Ανασφάλιστοι» είναι ουσιαστικά για το ΙΚΑ οι εργαζόμενοι των οποίων οι εργοδότες δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, παρ’ ότι τις έχουν δηλώσει στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) που υποχρεούνται να καταβάλλουν στο ταμείο σύμφωνα με εγκύκλιο βόμβα του Ταμείου.

Η παραπάνω απόφαση δικαιολογεί το φαινόμενο των τελευταίων ημερών όπου ασφαλισμένοι διαπιστώνουν κατά την επίσκεψη τους σε υποκαταστήματα του Ταμείου ότι παρ’ ότι εργάζονται και κατά συνέπεια ασφαλίζονται κανονικά, δεν διαθέτουν «ασφαλιστική ικανότητα» αφού δεν τους έχουν κολλήσει τα ένσημα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 

Το πρόβλημα προέκυψε μετά από νομοθετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει ότι η ασφαλιστική ικανότητα του εργαζόμενου ενημερώνεται μετά από τον έλεγχο των δηλωθέντων με τα πραγματικά καταβληθέντα από τους εργοδότες ποσά.

 

Η λογική της διάταξης στηρίχθηκε στη διαπίστωση, ότι εκατομμύρια ευρώ διέφευγαν από το ΙΚΑ, επειδή εργοδότες δήλωναν στις ΑΠΔ ότι πλήρωναν εισφορές χωρίς ποτέ να καταβάλλουν τα ποσά. Και βεβαίως, χωρίς ποτέ να διενεργηθεί έλεγχος από το ΙΚΑ για το εάν αυτά τα ποσά καταβλήθηκαν.

 

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (άρθρα 17 και 18 του Νόμου 4075/2012) «η ασφαλιστική ιστορία των απασχολουμένων της υποβληθείσας Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης ενημερώνεται μόνο μετά από Έλεγχο Δηλωθέντων – Καταβληθέντων και εφόσον έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολό τους, ή μετά από την έκδοση σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη Πράξεως Επιβολής Εισφορών για το οφειλόμενο ποσό και την επίδοση σε αυτόν».

 

Βάσει των παραπάνω, διαπιστώθηκε ότι ασφαλισμένοι βρέθηκαν με «μη οριστικοποιημένες εγγραφές» στον λογαριασμό τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφαλιστική ικανότητα.

 

Στην πράξη, δεν εμφανίζονταν ασφαλισμένοι, καθώς ο εργοδότης δεν είχε καταβάλλει τις απαιτούμενες εισφορές στο ΙΚΑ, ή το ΙΚΑ δεν είχε ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται. Δεν είχε εκδώσει σε βάρος του εργοδότη Πράξη Επιβολής Εισφορών, ή απλώς δεν του την είχε επιδώσει.

 

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο για περιπτώσεις που έχει συμβεί κάποια ασθένεια ή ατύχημα και ο εργαζόμενος πρέπει να λάβει το ανάλογο επίδομα. Εάν δεν έχουν καταβληθεί τα ένσημά του, τότε κινδυνεύει να μην μπορεί να λάβει το επίδομα που δικαιούται, χωρίς ο ίδιος να φέρει την παραμικρή ευθύνη γι' αυτό. Το ίδιο ισχύει για περιπτώσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που εργάζονται ως ωρομίσθιοι (πχ εκπαιδευτικοί).
 
Για να μπορέσουν να λάβουν το επίδομα ανεργίας κατά τη θερινή περίοδο, πρέπει το αργότερο δύο μήνες πριν από τη λήξη της σύμβασής τους, να έχουν συμπληρώσει 125 ένσημα. Εάν ο εργοδότης τους, δεν τα έχει καταβάλλει στο ΙΚΑ και το Ίδρυμα δεν έχει ενημερώσει, ως οφείλει, την ασφαλιστική ιστορία των εργαζομένων αυτών, τότε ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να τους εντάξει στο επίδομα ανεργίας κατά τους θερινούς μήνες.

 

Το ΙΚΑ προχώρησε στην έκδοση ενός εξαιρετικά επείγοντος γενικού εγγράφου, στο οποίο ξεκαθαρίζεται ότι ο έλεγχος Δηλωθέντων – Καταβληθέντων γίνεται Κεντρικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ, σε μηνιαία βάση τόσο για τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων όσο και για τους εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων.

 

Στο έγγραφο, εφιστάται η προσοχή, μεταξύ άλλων στην αναγκαιότητα της καταχώρησης μέσω του Ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ ημερομηνίας επίδοσης της Πράξης Επίδοσης Εισφορών προς τον εργοδότη που δεν έχει πληρώσει, καθώς μόνο τότε και μετά από έλεγχο ροής του συστήματος, θα ενημερώνεται η ασφαλιστική ιστορία των εργαζομένων που συμπεριλαμβάνονται στην Α.Π.Δ.

 

Η νέα διαδικασία αφορά όλους τους εργοδότες που έχουν υποβάλλει έστω και μία ΑΠΔ από την 1η /2013 και μετά. Κατ’ εξαίρεση η διαδικασία αυτή εφαρμόστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος για πρώτη φορά σε επιχειρήσεις που είχαν υποβάλλει ΑΠΔ έως και τον Σεπτέμβριο του 2013.

 

Όπως επισημαίνει το ΙΚΑ, όταν εμφανίζονται μη οριστικοποιημένες εγγραφές σε Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού σημαίνει ότι ο εργοδότης έχει συμπεριλάβει τον απασχολούμενο στην Υποβληθείσα Α.Π.Δ. αλλά:

  • Δεν έχει διενεργηθεί Έλεγχος Δηλωθέντων – Καταβληθέντων από το αρμόδιο υποκατάστημα ελέγχου της έδρας του εργοδότη ή
  • Έχει διενεργηθεί Έλεγχος Δηλωθέντων – Καταβληθέντων, έχει συνταχθεί Πράξη Επιβολής Εισφορών, καθώς ο εργοδότης δεν κατέβαλε τις εισφορές, η οποία όμως δεν έχει επιδοθεί ή
  • Έχει γίνει Έλεγχος Δηλωθέντων Καταβληθέντων, συντάχθηκε Πράξη Επιβολής Εισφορών, έχει επιδοθεί και αναμένεται ο έλεγχος ροής του συστήματος για την ενημέρωση της ασφαλιστικής ιστορίας.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.