ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφαλιστικό: Στο "απόσπασμα" (και) οι μεσαίες συντάξεις

10:46 - 14 Νοε 2015 | Εργασιακά
Ασφαλιστικό: Στο "απόσπασμα" (και) οι μεσαίες συντάξεις
Μειώσεις στις μεσαίες συντάξεις- Σχεδόν "ανέπαφες" οι υψηλές!

Απώλειες μέχρι και 40%  θα υποστούν οι συντάξεις πάνω από 800-900 ευρώ, με τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωση. Ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς στις συντάξεις των 800 έως 1.300 ευρώ, αφού εκεί υπάρχουν και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με την ηλικία εξόδου και τα έτη ασφάλισης.

 

Η κυβέρνηση από την άλλη για την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότηση κάνουν σχεδόν απαγορευτική την έξοδο πριν από τα 67. Ειδικότερα στον δημόσιο τομέα, μετά τις διευκρινίσεις της εγκυκλίου Χουλιαράκη, υπολογίζεται ότι όποιος φύγει πρόωρα, θα παίρνει το 35% του αρχικού ποσού της σύνταξής του λόγω των συσσωρευμένων πέναλτι όχι μόνο για 5 αλλά για 9-10 χρόνια έως ότου συμπληρώσει το νέο αυξημένο όριο ηλικίας.

 

Ωστόσο τουλάχιστον 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να πέσουν στην παγίδα αφού είτε χάνουν το δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη είτε η έξοδός τους είναι ουσιαστικά απαγορευτική εξαιτίας των περικοπών που θα υποστούν.

 

Στο μεταξύ έχει καταστεί ουσιαστικά σαφές το γεγονός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσει κανείς, είτε παλιός είτε νέος συνταξιούχος από τις σαρωτικές αλλαγές, ενώ η συγχώνευση όλων των Ταμείων σε έναν ενιαίο φορέα θα επιφέρει ενιαίους κανόνες συνταξιοδότησης και εξίσωση προς τα κάτω των παροχών σε χρήμα.

 

Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έπεσε στο τραπέζι το αίτημα να καταβάλλεται το 60% της σύνταξης σε όσους αποχωρούν πριν τα 65 έτη. Μπορεί αυτό να διαψεύστηκε από πηγές του υπουργείου Οικονομικών αλλά φαίνεται τελικά να οριστικοποιείται με την αρχική απαίτηση των δανειστών αλλά και την πρόταση της επιτροπής σοφών το ποσοστό αναπλήρωσης των νέων αλλά και των καταβαλλόμενων συντάξεων να μην υπερβαίνει το 56% του συντάξιμου μισθού.

 

Ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν δεδομένο το γεγονός ότι το μοντέλο που θα επιλεγεί θα επιφέρει μειώσεις έως και 40% έναντι του αρχικού ποσού. Δηλαδή αν ληφθεί υπόψη ότι οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ έχουν ήδη υποστεί μείωση 25% συνολικά από το 2010, θα πρέπει να αναμένεται η περαιτέρω περικοπή τους κατά 15% .

 

Έτσι, ο συνταξιούχος που έπαιρνε σύνταξη 1.500 ευρώ το 2010 και σήμερα εισπράττει 1.125, τον νέο χρόνο θα πρέπει να υπολογίζει ότι η σύνταξή του θα μειωθεί στα 977 ευρώ.


Το "λάθος" στη συγκεκριμένη πρόταση είναι ότι ουσιαστικά οι υψηλότερες συντάξεις βάσει του μοντέλου που επέλεξε το υπουργείο Εργασίας δεν θα υποστούν δραματική μείωση καθώς οι συνεχείς περικοπές έχουν συρρικνώσει το ποσοστό αναπλήρωσης. Για παράδειγμα ένας υψηλόμισθος των 3.500 ευρώ, σήμερα παίρνει σύνταξη από το ΙΚΑ 1.580 ευρώ. Το ποσοστό αναπλήρωσης του για το σύνολο της κύριας και της επικουρικής σύνταξης δεν υπερβαίνει το 55%.

 

Αντίθετα στις μεσαίες συντάξεις των 800-1.300 ευρώ τα ποσοστά αναπλήρωσης τόσο για τους συνταξιούχους των ειδικών ταμείων όσο και για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ φτάνουν σήμερα το 70%.



Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.