ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργασιακά: Ανησυχία από διαβεβαιώσεις ότι θα προστατευθούν όπως οι… κατοικίες!

07:55 - 07 Ιουν 2016 | Εργασιακά
Εργασιακά: Ανησυχία από διαβεβαιώσεις ότι θα προστατευθούν όπως οι… κατοικίες!
Προτού η κοινή γνώμη συνέλθει από το φορολογικό σοκ και τις οδυνηρές υποχωρήσεις της κυβέρνησης σε κάθε αξίωση των δανειστών που διέσπασαν τις όποιες κόκκινες γραμμές επιχειρήθηκε να τεθούν, το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα ακόμα θερμό μέτωπο, στα εργασιακά αυτήν τη φορά.

Στο τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως αποκάλυψε το «Βήμα» (ρεπορτάζ Κ. Παπαδής) αλλά η κυβέρνηση για την ώρα, ακολουθώντας την ίδια προβλέψιμη τακτική, επιτίθεται κατά πάντων, διαψεύδοντας τη σχετική ειδησεογραφία, όπως έκανε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος ο οποίος επιπλέον, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «πήρε τη σκυτάλη της παραπληροφόρησης από κατασκευασμένες ειδήσεις».

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί στην επόμενη συζήτηση για τα εργασιακά, «να κατοχυρώσει ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά δικαιώματα, κάτι που θα γίνει στη συνταγματική αναθεώρηση, και ο βασικός μας στόχος για το Σεπτέμβρη είναι να ξαναέχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις, να επιστρέψει η Ελλάδα πίσω στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

«Ακριβώς επειδή το παλιό πολιτικό σύστημα που κατέρρευσε, το σύστημα της διαπλοκής, βλέπει ότι ήρθε η ώρα της υπέρβασης του, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ξανά τεχνητά ειδήσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Να παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα, τώρα που αυτή τερματίστηκε, και προφανώς προσπαθεί, όχι προς όφελος αλλά προς ζημιά της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ωστόσο, με πρώτη αυτήν του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα ο οποίος επικαλούμενος το ατυχές παράδειγμα της προστασίας των δανειοληπτών που «πήγε περίπατο», δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα υπερασπιστεί την εργασία, όπως έκανε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις», προκαλούν ήδη κύματα ανησυχίας.

Στην ουσία, όπως παρατηρεί η πολιτική αγορά, πρόκειται για ένα έργο που δεν κόβει πλέον εισιτήρια, αφού, οι ισχνές αντοχές της κυβέρνησης καταρρέουν θεαματικά κάθε φορά που προσκρούουν στις επίμονες αξιώσεις των δανειστών. Η τακτική είναι γνωστή. Οι αρμόδιοι υπουργοί εμπλέκονται σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις και αφού χαθεί πολύτιμος χρόνος, καταλήγουν σε άτακτο συμβιβασμό, αποδεχόμενοι κάθε προβαλλόμενο αίτημα.

Όλα δείχνουν ότι και αυτήν τη φορά, η κυβέρνηση και ειδικά ο κ. Κατρούγκαλος δεν θα πρωτοτυπήσουν.

Ερωτηθείς μάλιστα, για το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης ή επιμερισμού του 13ου και 14ου μισθού, ο υπουργός Εργασίας ουσιαστικά επιβεβαίωσε την ρεαλιστική διάσταση του θέματος, λέγοντας: «Ξέρετε ότι αυτό το θέμα το έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην τελική του ομιλία στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Δεν είναι κάτι που το συζητά η κυβέρνηση. Εμείς προσπαθούμε στην επόμενη συζήτηση για τα εργασιακά, να κατοχυρώσουμε ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά δικαιώματα, κάτι που θα γίνει στην συνταγματική αναθεώρηση, και ο βασικός μας στόχος για τον Σεπτέμβρη είναι να ξαναέχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις, να ξαναφέρουμε την Ελλάδα πίσω στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Ο υπουργός Εργασίας επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη αναφέροντας: «Επειδή τίποτε δεν είναι αθώο και τίποτε δεν είναι τυχαίο, τη σκυτάλη την πήρε ο αρχηγός της ΝΔ σήμερα το πρωί, λέγοντας ότι αυτός δεν συζητάει 13ο και 14ο μισθό, λες και συζητά οποιοσδήποτε άλλος. Ποιος; Αυτοί που κατάργησαν όλο το προστατευτικό πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας, που προώθησαν την πιο γενικευμένη απορύθμιση και ουσιαστικά οδήγησαν την Ελλάδα έξω από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:10 - 07 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.