ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΡΤ: «Παγώνει» η διαδικασία υποβολής δηλώσεων παράλληλης απασχόλησης

20:24 - 21 Ιουν 2016 | Εργασιακά
Προσωρινή εντολή εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο, προκειμένου η ΕΡΤ να μην απαιτήσει υπεύθυνες δηλώσεις παράλληλης απασχόλησης από 18 εργαζομένους της, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες «άνευ ανταλλαγμάτων» σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Η απόφαση του προέδρου Πρωτοδικών αφορά τη διαδικασία αιτήσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ, για την χορήγηση αδειών του ΔΣ της εταιρίας, προκειμένου να έχουν παράλληλη απασχόληση, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκαν υπεύθυνες δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου και από εργαζόμενους που παρέχουν υπηρεσίες «άνευ ανταλλαγμάτων» σε άλλα, μη ανταγωνιστικά νομικά ή φυσικά πρόσωπα.

 

Στη σχετική εγκύκλιο προς το προσωπικό της, η ΕΡΤ γνωστοποίησε στους εργαζόμενους πως η μη συμμόρφωση στην υποβολή δήλωσης θεωρείται καταγγελία της σύμβασης.

 

Στο δικαστήριο προσέφυγαν 18 εργαζόμενοι της ΕΡΤ με διάφορες ειδικότητες (μουσικοί παραγωγοί, χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηχολήπτες, μεταφραστές κ.ά.), καθώς και η ΠΟΣΠΕΡΤ, με κύρια αγωγή που κατέθεσαν και η οποία πρόκειται να συζητηθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Παράλληλα, αιτήθηκαν μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων, την έκδοση προσωρινής διαταγής του δικαστηρίου.

 

Στην προσφυγή τους, οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως είναι άκυρη η επίμαχη δικαιοπραξία της ΕΡΤ, καθώς όπως υποστηρίζουν, αντιβαίνει σε σειρά κανόνων της ελληνικής, αλλά και διεθνούς έννομης τάξης (Σύνταγμα, ΕΣΔΑ και ΟΗΕ).

 

Τονίζουν επίσης, πως η αμισθί παροχή εργασίας ή υπηρεσιών σε πολλές περιπτώσεις αφορά δραστηριότητες σχετικές με τις πολιτικές, θρησκευτικές κ.ά. πεποιθήσεις των εργαζομένων, που άπτονται της συνταγματικά κατοχυρωμένης άσκησης ελεύθερης άσκησης δικαιωμάτων.

 

Υποστηρίζουν, επίσης, πως παραβιάζονται διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι εργαζόμενοι έκαναν ανακοίνωση δίκης στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στον Συνήγορο του Πολίτη, στην ΕΣΗΕΑ, στην ΓΣΕΕ και στο ΕΚΑ ενώ την κοινοποίησαν και στον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Στρασβούργο.

 

Με την προσωρινή διαταγή του, το δικαστήριο «παγώνει» την υποχρέωση των εργαζομένων που προσέφυγαν να υποβάλουν τις δηλώσεις που τους ζητήθηκαν, υποχρεώνοντας την ΕΡΤ «να παραλείψει» την συγκεκριμένη διαδικασία για τους 18 αιτούντες, μόνο κατά το μέρος που αφορά την «άνευ ανταλλάγματος παροχή υπηρεσιών τους» σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων.

 

Σημειώνεται πως η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι την συζήτηση της κύριας αγωγής.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.