ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μίχαλος: Η ανεργία καλπάζει και οι επιχειρήσεις δε βρίσκουν προσωπικό!

16:58 - 29 Ιουν 2016 | Εργασιακά
Μίχαλος: Η ανεργία καλπάζει και οι επιχειρήσεις δε βρίσκουν προσωπικό!
Την ώρα που η ανεργία, ειδικά μεταξύ των νέων, καλπάζει, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν κατάλληλο προσωπικό, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο παράδοξο και ανησυχητικό.

Μιλώντας σε εκδήλωση, με θέμα "Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Πυλώνες για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση", που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και ο Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μίχαλος επικαλέστηκε τα ευρήματα έρευνας της εταιρείας Manpower για το 2015, σύμφωνα με τα οποία έξι στους δέκα εργοδότες στη χώρα μας δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας.

 

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια και 21 μονάδες υψηλότερο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, που βρίσκεται στο 38%.


Οι λόγοι για τους οποίους δυσκολεύονται οι επιχειρήσεις να βρουν προσωπικό είναι, κυρίως, η έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας και η έλλειψη τεχνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε επαγγελματίες πωλητές, υψηλόβαθμα στελέχη, εξειδικευμένους τεχνίτες, εργάτες και χειριστές μηχανημάτων.


«Έχουμε, από τη μία, ανθρώπους με υψηλά τυπικά προσόντα, αλλά χωρίς τις κατάλληλες επαγγελματικές δεξιότητες, ώστε να ενταχθούν στην αγορά. Κι έχουμε, ταυτόχρονα, έλλειψη σε θέσεις, που, μέχρι πρότινος, αντιμετωπίζονταν ως "δεύτερης κατηγορίας" », σημείωσε ο κ. Μίχαλος.


Στις προτάσεις που ανέδειξε, περιλαμβάνονται η αποτελεσματικότερη σύνδεση της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης με τον κόσμο της παραγωγής, η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και η επένδυση στο θεσμό της μαθητείας, ενώ τόνισε το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Επιμελητήρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:14 - 29 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.