ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχορήγηση από το «ταμείο νέων γενεών» ζητούν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

12:55 - 22 Σεπ 2016 | Εργασιακά
Επιχορήγηση από το «ταμείο νέων γενεών» ζητούν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ
Μετά από το Ι.Κ.Α. ήρθε και η σειρά του Ο.Α.Ε.Ε. να υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του Α.Κ.Α.Γ.Ε. (το περίφημο ταμείο αλληλεγγύης των επόμενων γενεών).

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς τα χρέη του ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Όσον αφορά το Ι.Κ.Α., το έλλειμμα του εκτοξεύτηκε στα 2,099 δισ. ευρώ φέτος, από 950 εκατ. ευρώ πέρυσι, λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της κάμψης των εσόδων.

Κατά την διάρκεια του Δ.Σ. του Ι.Κ.Α. σήμερα θα υπάρξει εισήγηση, όπου επισημαίνεται η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης από το Α.Κ.Α.Γ.Ε. (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών), προκειμένου να καλύψει μέρος από του συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμά του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ι.Κ.Α. για να ανταποκριθεί στην έγκαιρη καταβολή των συντάξεων θα πρέπει να προχωρήσει σε παύση πληρωμών προς τρίτους, για τους οποίους εισπράττει εισφορές και οφείλει να πληρώνει (π.χ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Ε.Τ.Ε.Α. ή Ο.Α.Ε.Δ.), σε πρόσθετη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και σε επιπλέον χρηματοδότηση από το Α.Κ.Α.Γ.Ε.

ΙΚΑ: Συνήθης πρακτική να σπάει ο κουμπαράς

Από την πλευρά της η διοίκηση του Ι.Κ.Α. σχολιάζοντας το ρεπορτάζ για τη διόγκωση των ελλειμμάτων παρά τις μειώσεις των συντάξεων, τονίζει ότι:

α) είναι συνήθης πρακτική τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης να καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον Ειδικό Λογαριασμό Α.Κ.Α.Γ.Ε..

Β) το έλλειμμα του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. -ήδη γνωστό από το Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα τα έσοδα του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.

Λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του, το Ίδρυμα δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έλλειμμα που είχε προϋπολογιστεί σε 2,1 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2016 στα 800 εκατ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:15 - 22 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.