ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπουργείο Εργασίας: Δεν υπήρξε θέμα «σπασίματος του κουμπαρά»

20:37 - 22 Σεπ 2016 | Εργασιακά
Το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του, επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα "σπασίματος του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ", σημειώνοντας πως δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα. Διευκρινίζει δε ότι στο εσωτερικό του ΑΚΑΓΕ λειτουργεί ειδικός "Λογαριασμός Αλληλεγγύης Συνταξιούχων", ο λεγόμενος και "μικρός ΑΚΑΓΕ" που έχει ως αποστολή να καλύπτει τα ελλείμματα των Ταμείων.

Το υπουργείο κάνει λόγο για επιχείρηση παραπληροφόρησης, επιβεβαιώνοντας, πάντως, ότι υπήρξε πρόταση από τον διοικητή του ΙΚΑ να καλυφθούν τα ελλείμματα από τον "μικρό ΑΚΑΓΕ", η οποία και απορρίφθηκε, αν και το 2014 και το 2015, επί κυβέρνησης ΝΔ, είχε εγκριθεί και τις δύο χρονιές.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

"Η εκστρατεία παραπληροφόρησης για τις συντάξεις είχε χθες ένα ακόμη επεισόδιο με τίτλο: "Σπάνε τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να πληρώσουν συντάξεις". Τα σχετικά κατευθυνόμενα δημοσιεύματα κλιμακώθηκαν (για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία από πού εκπορεύονται) με ανάλογη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας των Τομεαρχών Υγείας και Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας.

 

Δυστυχώς για τα παπαγαλάκια και τα αφεντικά τους, η  αλήθεια είναι η εξής:

1. Τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015. Για τον λόγο αυτόν όχι μόνον τα ελλείμματα του δεν αυξήθηκαν, αλλά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν χρειάστηκε να προβεί σε εσωτερικό δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων.

 

2. Ποτέ δεν υπήρξε θέμα "σπασίματος του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ", που προορίζεται να συμπληρώσει τα καταληστευμένα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποθεματικά των ταμείων. Ποια είναι η διαστρέβλωση της γκρίζας προπαγάνδας;

 

Στο εσωτερικό του ΑΚΑΓΕ λειτουργεί, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, εντελώς ξεχωριστά από τον "κουμπαρά", ειδικός "Λογαριασμός Αλληλεγγύης Συνταξιούχων", ο λεγόμενος και "μικρός ΑΚΑΓΕ". Από τη σύσταση του ο τελευταίος έχει ως αποστολή να καλύπτει, μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ελλείμματα των Ταμείων. Αυτό έγινε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ και επαναλήφθηκε και το 2015, με τις ψήφους και των εκπροσώπων των  συνδικαλιστικών οργανώσεων που καταψήφισαν τώρα την ανάλογη πρόταση του Διοικητή του ΙΚΑ, που δεν έκανε τίποτα παραπάνω από τα να επαναλάβει τη σχετική εγγραφή του φετινού προϋπολογισμού.

 

Να τελειώνουν τα παιχνίδια με την αλήθεια στην πλάτη των συνταξιούχων. Σε πείσμα όσων το οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ξαναστήνει το ασφαλιστικό σύστημα με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης".

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.