• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Εκκρεμούν περισσότερες από 60 χιλιάδες κύριες συντάξεις στο ΙΚΑ

20:33 - 02 Νοε 2016 | Εργασιακά
Σήμα κινδύνου για το ύψος των εσόδων και των παροχών του ΙΚΑ εκπέμπουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδία των εργαζομένων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. Στο μεταξύ, χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν μειωμένες τις επικουρικές τους συντάξεις και την Πέμπτη προγραμματίζουν πορεία διαμαρτυρίας.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εκκρεμότητα περισσότερες από 60.000 (60.493) κύριες συντάξεις, από τις οποίες 41.340 συντάξεις γήρατος, 10.130 αναπηρίας και 9.023 χηρείας και επίσης συνολικά 61.654 επικουρικές.

 

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 24oυ 3ήμερου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, το οποίο πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να βρίσκεται στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν και ενδιαφέροντα στοιχεία για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων του ΙΚΑ αλλά και για τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ για το 2016.

 

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ το τελικό έλλειμμα θα ανέλθει στα 800 εκ. ευρώ περίπου πολύ χαμηλότερο από το αρχικά παρουσιαζόμενο έλλειμμα των 2,1 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος από τη μεριά του εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το ύψος των εσόδων και των παροχών του ΙΚΑ σήμερα και του ΕΦΚΑ από 01/01/2017 τονίζοντας ειδικότερα ότι «μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες στο όνομα της οικονομικής βιωσιμότητας και τη μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης είμαστε μπροστά στη μετάβαση από ένα ασφαλιστικό μοντέλο που παρά τις παθογένειες και τα διαχρονικά οργανωτικά προβλήματα, έχοντας υπηρετήσει τους ασφαλισμένους και την κοινωνία, αλλάζει και μετατρέπεται σε ένα θολό σύστημα αμφίβολης κοινωνικής αποτελεσματικότητας και σίγουρα ακόμη χαμηλότερων παροχών», ενώ χαρακτηριστικά τόνισε ότι οι νέες συντάξεις χηρείας όταν δοθούν, θα είναι ακόμη χαμηλότερες αφού αντί του κατώτατου ορίου που ήταν 430 ευρώ το νέο ποσό θα είναι 150 ευρώ.

 

Ο κ. Κυριακόπουλος προειδοποίησε, επίσης, ότι τα οικονομικά, οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί θα διογκωθούν από την 01/01/2017 με την ενοποίηση στον ΕΦΚΑ.

 

Όπως παρουσιάστηκε στο Συνέδριο οι συνολικές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζονται στα 28 δισ. ευρώ. Στον ΚΕΑΟ έχουν ενταχθεί 16,92 δισ. ευρώ οφειλές από τα οποία τα 8,17 δισ. πριν και τα 8,75 δισ. ευρώ μετά την κρίση. Τέλος, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου από 12/10/2015 έχει αποδώσει σε 10 μήνες 24 εκ. ευρώ.

 

Στο Συνέδριο το παρών έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο στην ομιλία του να υπεραμύνεται του ΕΦΚΑ τονίζοντας ότι με τον ΕΦΚΑ ο στόχος είναι να λυθούν οι γενεσιουργές αιτίες των ελλειμμάτων με την αναντιστοιχία εισφορών και παροχών χαρακτηρίζοντας επιπλέον την Εθνική Σύνταξη ως στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης, υπεραμύνθηκε συνολικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αναφέροντας ότι στοχεύει στην ίση μεταχείριση των Ελλήνων σημειώνοντας ότι κακώς το ασφαλιστικό δέχτηκε την κριτική ότι αντιμετωπίστηκε με δημοσιονομικά κριτήρια. Για τον ΑΚΑΓΕ ανέφερε ότι ενώ αρχικά είχε 4 δισ. ευρώ τώρα έχει 5 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου. Τέλος, για τον ΕΦΚΑ σχολίασε ότι πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο.

 

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του κ. Κατρούγκαλου κάποια μέλη του σωματείου των εργαζομένων προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας με σφυρίχτρες και πανό απλωμένα μπροστά από το βήμα του υπουργού. Το περιστατικό έπειτα και από την παρέμβαση του προεδρείου έληξε χωρίς να υπάρξει περαιτέρω ένταση.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman