ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι-Νέο «κούρεμα» μέσω επανυπολογισμού

08:23 - 03 Νοε 2016 | Εργασιακά
Στους δρόμους οι συνταξιούχοι-Νέο «κούρεμα» μέσω επανυπολογισμού
Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και θα διαμαρτυρηθούν για τις νέες περικοπές στις συντάξεις τους.

Από χθες, 250.000 δικαιούχοι επικουρικών ήρθαν αντιμέτωποι και με την παρακράτηση των αναδρομικών, καθώς οι μειώσεις έχουν ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο.

 

Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη παρακράτηση έχει οριστεί στο ποσό των 50 ευρώ, επομένως σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η περικοπή στην επικουρική σύνταξη του συνταξιούχου ήταν μεγάλη, το τελικό ποσό που απομένει είναι λίγο πάνω από 50 ευρώ.

 

Νέο κούρεμα συντάξεων μέσω επανυπολογισμού

Σοκ προκαλούν στο μεταξύ, οι διαφορές παλιών και νέων συντάξεων στο ΙΚΑ με απώλειες που φτάνουν μέχρι και τα 240 ευρώ. Οι διαφορές αυτές θα ισχύσουν και για τους νυν συνταξιούχους με τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, και είναι θέμα χρόνου να αφαιρεθούν από τα ποσά που λαμβάνουν σήμερα, δεδομένου ότι η τρόικα έχει ζητήσει να ισχύει το ίδιο καθεστώς για όλους.

 

Στον αέρα είναι όσοι βγήκαν με σύνταξη από 1/7/2015 ως 12/5/2016, πριν δηλαδή από το νόμο Κατρούγκαλου, καθώς παίρνουν σχεδόν το 50% της σύνταξης όσων αποχώρησαν μέχρι 30/6/2015. Με το νόμο του τρίτου Μνημονίου (4336/2015) καταργήθηκαν τα κατώτατα όρια και όσοι υπέβαλαν αιτήσεις και πήραν σύνταξη από 1/7/2015 και μετά λαμβάνουν σύνταξη ακόμη και 236 ευρώ, όπως αποκαλύπτεται σε συνταξιοδοτηθείσες μητέρες, αντί 508 ευρώ που θα είχαν αν δεν καταργούνταν τα κατώτατα όρια! Αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων είναι ίσως από τις πιο αδικημένες και μάλιστα χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό βήμα από το υπουργείο Εργασίας για να διορθωθούν οι αδικίες.

 

Ελλείμματα

Την ίδια στιγμή, βόμβα χρεών και ελλειμμάτων βρίσκεται στα θεμέλια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που είναι αμφίβολο αν θα είναι σε λειτουργία από το 2017, λόγω της ελλιπούς οργάνωσης.

 

Τα στοιχεία για τις συντάξεις και τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ που παρουσιάστηκαν χθες στο συνέδριο των εργαζομένων του ΙΚΑ είναι αποκαλυπτικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.