ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατρούγκαλος για συντάξεις: Εμείς απλώς ξεχειλίσαμε το ποτήρι

13:06 - 04 Νοε 2016 | Εργασιακά
Κατρούγκαλος για συντάξεις: Εμείς απλώς ξεχειλίσαμε το ποτήρι
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό, παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση επιβάρυνε κι άλλο τους συνταξιούχους, αλλά τόνισε πως η μεγάλη ζημιά έγινε την περίοδο 2010-2015.

«Περίπου 44 δισ. ευρώ βγήκαν από τις τσέπες των συνταξιούχων το 2010 – 2015. Από την άλλη 1,1 δισ. ευρώ είναι από το ΕΚΑΣ και 698 εκατ. ευρώ οι παρεμβάσεις του νόμου του 2016. Επαναλαμβάνω 44 δισ. έχετε κλέψει από τους συνταξιούχους.

 

Την περίοδο 2010 – 2015 μεταφέρθηκαν για τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων 214 δισ.. Πώς γίνεται να δίνει τα 2/3 του χρέους στον πίθο των Δαναΐδων και να παίρνεις και 44 δισ. από τους συνταξιούχους;», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς κάναμε τη μικρότερη δυνατή προσαρμογή. Οι συνταξιούχοι έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται, μπορεί τα 698 εκατ. να είναι μία σταγόνα μπροστά στα 44 δισ., αλλά είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

 

«Έχετε θράσος να ασκείτε κριτική για την αναπροσαρμογή των επικουρικών. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σήμαινε ότι 750 εκατ. ευρώ έπρεπε να περάσουν αμέσως σε μείωση όλων των συντάξεων. Εμείς προστατέψαμε τους μικρούς και τους μεσαίους συνταξιούχους και μόνο το 10% επλήγηκε. Διασφαλίσαμε ότι θα πάρουν σύνταξη και την επόμενη χρονιά», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας την αντίδραση της Εύης Χριστοφιλοπούλου.

 

«Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού εξάλειψε την γενεσιουργό αιτία των ελλειμμάτων που ήταν η αναντιστοιχία εισφορών – συντάξεων λόγω του συστήματος πατρωνίας που είχαν δημιουργήσει τα κόμματα του πελατειακού κράτους. Ήταν τα χειρότερα των δύο κόσμων που επικρατούσαν», είπε ακόμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα επισήμανε ότι «η προσωπική διαφορά όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση είναι εγγυημένη από το νόμο. Όταν όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει στη ΔΕΘ για μείωση δαπανών, πού χτυπά το καμπανάκι;».

 

Επίσης δεσμεύθηκε ότι «και στο επίπεδο των εισφορών και στο επίπεδο των συντάξεων το νέο σύστημα δίνει καλύτερα αποτελέσματα για όσους έχουν κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα. Πόσοι είναι αυτοί; Το 80% των μισθωτών, το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών και το 95% των αγροτών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.