ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι νέες εισφορές για τους Δημοσίους Υπαλλήλους-Πόσο επηρεάζονται οι αποδοχές

08:15 - 30 Νοε 2016 | Εργασιακά
Οι νέες εισφορές για τους Δημοσίους Υπαλλήλους-Πόσο επηρεάζονται οι αποδοχές
Το 2017 έρχεται φορτωμένο με αλλαγές στο Ασφαλιστικό και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν βρίσκονται έξω από το χορό.

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους, επηρεάζει άμεσα και τις αποδοχές τους, που θα είναι μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

Από την αρχή του χρόνου λοιπόν οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων θα υπολογίζονται όπως και αυτές των υπόλοιπων μισθωτών, ήτοι στο σύνολο των αποδοχών και όχι στον βασικό μισθό του Οκτωβρίου του 2011.

 

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν δεν υπάρξει αλλαγή στις ονομαστικές αποδοχές των υπαλλήλων, θα γίνει αύξηση της παρακράτησης και κατά συνέπεια μείωση του τελικού ποσού που θα λαμβάνουν κάθε μήνα.

 

Για παράδειγμα, γυναίκα δημόσια υπάλληλος που έχει μεικτές αποδοχές 1.600 ευρώ λαμβάνει σήμερα καθαρά 1.080. Οι εισφορές της για την κύρια σύνταξη είναι 92,1 ευρώ. Από το επόμενο έτος, με τον νέο τρόπο υπολογισμού, θα πληρώνει εισφορές 106,7 ευρώ. Χάνει δηλαδή 14,6 ευρώ τον μήνα.

 

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη έμμεση μείωση στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα έγινε από τον Ιούλιο του 2016 λόγω της αύξησης των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση.

 

Αλλαγές και στις συντάξεις

Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι παράλληλα έχουν δει ήδη αλλαγές και σύστημα υπολογισμού των συντάξεών τους:

 *Όσων Δημόσιων υπαλλήλων λύθηκε η σχέση εργασίας έως 12 Μαϊου 2016, η σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν έως 31.12.2014. Όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού, περί ανώτατου ορίου σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι για ατομική σύνταξη το όριο που έχει τεθεί έως το τέλος του 2018 είναι τα 2.000 ευρώ και για το άθροισμα τα 3.000 ευρώ.

*Σύνταξη σύμφωνα με το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016), θα λάβουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συμπλήρωσαν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, αλλά όχι και το απαιτούμενο όριο ηλικίας, ανεξάρτητα εάν υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τη 12η Μαϊου 2016.

*Οι υπάλληλοι που παρέμειναν στην υπηρεσία τους, παρά το ότι θα έπρεπε να έχει απολυθεί αυτοδίκαια, η σύνταξή τους θα υπολογισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο λήξης της μισθοδοσίας τους. Άρα εάν η διακοπή της υπαλληλικής σχέσης σημειώθηκε μετά τις 13 – 5 – 2016, τότε η σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση το νέο Ασφαλιστικό.

*Καταργούνται όλες οι παλαιότερες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο υπάλληλος που θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσω των ετών ασφάλισης, αλλά όχι και το όριο ηλικίας καταβολής σύνταξης, μπορούσε να πετύχει έκδοση πράξης αναγνώρισης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αντίθετα, μετά τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας κατά περίπτωση, αρχίζει η καταβολή της σύνταξης, η οποία όμως είναι αναπροσαρμοσμένη, με βάση τα όσα ισχύουν τότε. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις που είχαν κανονιστεί έως 12-5-16 με μελλοντική καταβολή, θα υπολογιστούν με το νέο Ασφαλιστικό. Με τις παλαιότερες διατάξεις θα μπορεί να υπολογιστεί η σύνταξη, μόνο εάν ο δημόσιος υπάλληλος ζητήσει καταβολή μειωμένης σύνταξης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:36 - 30 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.