ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «σφαγή» στα «μπλοκάκια» προκαλεί μαζική αποχώρηση από τον ΟΑΕΕ

14:40 - 13 Δεκ 2016 | Εργασιακά
Η επικείμενη αύξηση των εισφορών ύψους 27% επί των πάσης φύσεως εισοδημάτων από εργασία, η οποία θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), προκαλεί σφαγή στα «μπλοκάκια» και συνακόλουθα δραματική αιμορραγία στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Χιλιάδες ασφαλισμένοι του Οργανισμού σπεύδουν στο τέλος της χρονιάς να κλείσουν τα μπλοκάκια τους, κλονίζοντας τα ισχνά οικονομικά του ασφαλιστικού τους φορέα και επιλέγουν να προσχωρήσουν στην περιοχή της μαύρης εργασίας. 

Χαρακτηριστικά είναι τα ποσοστά αύξησης, κατά 10% έως 20% των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι προχωρούν σε διακοπή δραστηριότητας, παρότι δεν βγαίνουν σε σύνταξη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, από τους 9.000 ασφαλισμένους που έφυγαν τον μήνα Οκτώβριο από τον ΟΑΕΕ: οι 5.125 διέκοψαν την ασφάλισή τους παίρνοντας εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ, οι 504 διέκοψαν λόγω υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης, είτε λόγω θανάτου και οι 3.873 έφυγαν με διακοπή επαγγέλματος.

Ο βουλευτής ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς τι προτίθενται να πράξουν, δεδομένου, όπως υπογραμμίζει, ότι: 

*η φυγή των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ ξεπερνά τους 40.000 στο τελευταίο εξάμηνο και όπως εκτιμάται ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί όταν αποκαλυφθούν οι επιβαρύνσεις που σε συνδυασμό με τα φορολογικά χαράτσια καθιστούν ασύμφορη τη δήλωση των πραγματικών εισοδημάτων στην εφορία και τα Ταμεία.

*για πρώτη φορά το σύνολο των εγγεγραμμένων έχει πέσει κάτω από τους 700.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού.

*τα προβλεπόμενα κρατικά έσοδα από την δραστηριότητα των ελευθέρων επαγγελματιών θα μειωθούν αισθητά.

Γ.Χ.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.