ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει για τις εισφορές στα μπλοκάκια

10:09 - 29 Δεκ 2016 | Εργασιακά
Τι αλλάζει για τις εισφορές στα μπλοκάκια
Στο παρά πέντε, λίγο πριν από την εφαρμογή τους την Πρωτοχρονιά, θα εκδοθούν σήμερα ή αύριο οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που θα καθορίζουν το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Με αυτές διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, με πολλούς να ελπίζουν ότι θα υπάρξουν έστω κάποιες ευνοϊκές αλλαγές.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που θα υπάρξουν, οι εισφορές όλων των εργαζομένων που δεν είναι μισθωτοί αποσυνδέονται από τις ασφαλιστικές κλάσεις των τεκμαρτών εισοδημάτων και συνδέονται με το πραγματικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους. Βέβαια, οι εισφορές του 2017 θα υπολογιστούν με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015.

 

Να σημειωθεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή οι δανειστές επέμεναν να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι επαγγελματίες, ζητώντας να συμπεριλαμβάνονται στη βάση υπολογισμού και οι εισφορές της προηγούμενης χρονιάς (να μην αφαιρούνται δηλαδή από το φορολογητέο εισόδημα).

 

Ωστόσο, τελικά επιτεύχθηκε το θετικό σενάριο, λόγω του πανικού που επικράτησε και οδήγησε πολλούς επαγγελματίες να κλείσουν τα «μπλοκάκια» τους.

 

Οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου, οπότε τα πρώτα «ραβασάκια» θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει η σχετική υπουργική απόφαση που εκδίδεται σήμερα, τους πρώτους μήνες του 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2015. Όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 θα γίνει ο απαραίτητος συμψηφισμός. Σύμφωνα με τον νόμο, οι εισφορές για όλο το 2017 θα πρέπει να υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2016, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει εκκαθαριστεί. Αν από τον συμψηφισμό προκύψει πως ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει τους πρώτους μήνες (π.χ. το πρώτο 6μηνο) μεγαλύτερες εισφορές από αυτές που του αναλογούν, θα μειωθούν αναλογικά οι εισφορές των τελευταίων μηνών του 2017. Στην περίπτωση που έχει πληρώσει περισσότερες εισφορές από αυτές που του αναλογούν για ολόκληρο το έτος, τότε θα του επιστρέφεται η διαφορά.

 

Σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης για τη συμπλήρωση του ανώτατου πλαφόν εισοδήματος (μηνιαία 5.860 ευρώ). Σε περίπτωση δύο ελεύθερων επαγγελμάτων (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) προηγείται αυτό που αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα.

 

Μισθωτός που δραστηριοποιείται και ως ελευθεροεπαγγελματίας θα απαλλάσσεται από το κατώτατο πλαφόν για το ελεύθερο επάγγελμα, αρκεί να

καλύπτονται συλλήβδην τα 586 ευρώ τον μήνα.

 

Για παράδειγμα, αν εισπράττει μισθό 1.000 ευρώ και από ελεύθερο επάγγελμα 200 ευρώ, θα πληρώσει εισφορές ως μισθωτός και 26,95% επί των 200 ευρώ και όχι επί του κατώτατου πλαφόν των 586 ευρώ.

 

Ποιοι ωφελούνται από το νέο σύστημα

  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – έμποροι με φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ και κάτω. Για παράδειγμα έμπορος που δηλώνει 12.000 , σήμερα πληρώνει στην 4η κλάση 4024 ευρώ ετησίως. Η εισφορά του από το 2017 θα μειωθεί στα 3234 ευρώ ενώ αν υπολογιστούν και οι φορολογικές του υποχρεώσεις ( φόρος , προκαταβολή φόρου , τέλος επιτηδεύματος) η επιβάρυνση φθάνει στο 38,15% και το διαθέσιμο εισόδημά του ανέρχεται σε 61,85%.
  • Όσοι ασφαλίζονται σήμερα στον ΟΑΕΕ σε υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες και έχουν δραστηριότητα πάνω από 15 χρόνια. Αυτοί οι ασφαλισμένοι ωφελούνται αν δηλώνουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες εμπόρων ασφαλίζονται σήμερα στις κατηγορίες από Π09 και πάνω και πληρώνουν περί τα 7.000 ευρώ το έτος.

Με το νέο καθεστώς και εισόδημα 25.000 πέφτουν στα 6.700 ευρώ.

 

Αντίθετα, οι έμποροι (ΟΑΕΕ) με δραστηριότητα κάτω από 15 χρόνια έχουν ωφέλεια αν δηλώνουν μέχρι 15.000 ευρώ.

 

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με 10ετή δραστηριότητα πληρώνει σήμερα 4.650 ευρώ, ενώ θα πληρώνει 4.000 με εισόδημα 15.000 ευρώ το χρόνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:46 - 29 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.