ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι εισφορές θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοπασχολούμενοι

08:26 - 30 Δεκ 2016 | Εργασιακά
Ύψους 20% θα είναι το «χαράτσι» που θα πληρώνουν από τον Ιανουάριο όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενοι και αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και τον ΕΤΑΑ, σύμφωνα με τις δύο υπουργικές αποφάσεις που υπεγράφησαν για τη νέα βάση υπολογισμού.

Όπως ορίζει η υπουργική απόφαση, οι εισφορές όλων των εργαζομένων που δεν είναι μισθωτοί θα ανέρχονται στο 20% του καθαρού εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία, από την άσκηση της ασφαλιστέας δραστηριότητας του προηγούμενου έτους.

 

Η βάση υπολογισμού προκύπτει «από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος», δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση το 2015, μιας και για το 2016 δεν έχουν καν κατατεθεί φορολογικές δηλώσεις.

 

Αυτό πιθανόν θα αποτελέσει πλήγμα για τους φορολογουμένους, καθώς εκτιμάται ότι το εισόδημα που δηλώθηκε το 2015 ήταν μεγαλύτερο από εκείνο που θα δηλωθεί για το 2016.

 

Τυχόν διαφορά που θα προκύψει όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 «αναζητείται και συμψηφίζεται ισομερώς κατανεμημένη σε μηνιαία βάση ως τον Δεκέμβριο».

 

Για τη μηνιαία βάση υπολογισμού, δεδομένου ότι οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου, διαιρείται το εισόδημα δια 12. Να σημειωθεί ότι τα πρώτα «ραβασάκια» θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Φλεβάρη.

 

Μάλιστα, θα ισχύσει ενιαίο ανώτατο και κατώτατο πλαφόν – στα 586 ευρώ το κατώτατο και στα 5.860 ευρώ το ανώτατο – ακόμη και στις περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης με άθροιση του συνολικού εισοδήματος. Δηλαδή αν κάποιος είναι ταυτόχρονα μισθωτός, ελευθεροεπαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος θα αθροίζει το συνολικό εισόδημά του από όλες τις πηγές για να ελέγχει αν πέφτει στον πήχη του κατώτατου ή ανώτατου πλαφόν.

 

Για την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, θα δημοσιευτούν τουλάχιστον τέσσερις εγκύκλιοι:

  •  για τους αυτοπασχολούμενους και στους ελεύθερους επαγγελματίες
  • για τους αγρότες
  • για τα μέλη διοικητικού συμβουλίου ανωνύμων εταιρειών που αμείβονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή χωρίς
  • για όσους έχουν εισοδήματα από δελτία παροχής υπηρεσιών ("μπλοκάκια").

Δείτε τη σχετική υπουργική απόφαση:

 

ypourgiki apofash

 

ypourgiki apofash2

 

ypourgiki apofash3

 

ypourgiki apofash4

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.